De Tweede Kamer nam vorige week een wetsvoorstel aan dat bedacht is door PerspectieF, de jongerenorganisatie van de ChristenUnie. De Kamervoorzitter introduceerde de voorzitter van die organisatie, Erik-Jan Hakvoort (24), dan ook als initiatiefnemer van het wetsvoorstel.
Trots
„Voor zover ik weet is dit de eerste keer dat een jongerenorganisatie aan de wieg van een wet heeft gestaan”, vertelt Erik-Jan niet zonder trots. In december mocht hij plaatsnemen in de Tweede Kamer tijdens een vragenronde van Tweede Kamerleden. „Dan dringt het besef tot je door dat je echt met iets heel serieus bezig bent. Dat is leuk en ook spannend. Want je weet dat wanneer je voorstel het haalt, de woningmarkt voor jongeren er een heel stuk beter uitziet.”
Het idee was drie jaar eerder al bedacht door een PerspectieF-bestuurslid. Na veel praten en denken mondde het uiteindelijk uit in een wetsvoorstel. „Er kwamen kritische vragen, maar het gevoel was goed. Ik had het idee dat de Kamerleden voelden dat het nodig was om iets te veranderen voor studentenhuurders”, vertelt bestuurslid Annika van de Belt (23), die het politieke steekspel vanaf de publieke tribune volgde. Het voorstel werd met een ruime Kamermeerderheid aangenomen.
Politieke invloed
De jongerenorganisatie wil dat het voor jongeren tussen de 16 en de 28 jaar gemakkelijker wordt om een huurwoning te betalen. Annika was nauw betrokken bij de afhandeling van het voorstel in de Tweede Kamer. „Wij hebben bewezen dat je als jongere wel degelijk invloed kunt hebben in de politiek”, beargumenteert ze enthousiast. Voor jongeren die in hun omgeving iets willen verbeteren of vernieuwen, heeft ze een advies: „Als je iets wilt doen, moet je een visie hebben en die uitdragen. Zo veel mogelijk mensen over je idee vertellen. En ga in gesprek met mensen die invloed hebben op datgene wat jij wilt veranderen. Eigenlijk moet je vooral veel praten. En zorg dat je idee aandacht krijgt in de media.”
Zelf had Annika goed gebruik kunnen maken van de regeling, die in juli in moet gaan als de Eerste Kamer met het voorstel instemt. „Ik ben twee jaar geleden getrouwd. Toen we op zoek gingen naar een woning, was particulier huren de enige optie. Voor een sociale huurwoning moet je soms wel acht jaar wachten. Als studenten mochten we zo’n woning sowieso niet huren. En geld voor een koophuis hadden we niet. Uiteindelijk zijn we er goed van afgekomen, doordat we een huis konden huren van een particulier. Maar het had ook anders kunnen gaan.”
Wat is een jongerencontract?
Kamerlid Schouten legt het uit: „Vooralsnog blijven huurders vaak jarenlang in woningen zitten die speciaal zijn bedoeld voor jongeren. Daardoor kunnen nieuwe jongeren vaak moeilijk een woning vinden. Met een tijdelijk huurcontract zorg je ervoor dat woningen die zijn bedoeld voor startende jongeren, ook echt voor hen beschikbaar blijven.” Wanneer deze wet in juli in werking treedt, kunnen woningbouwcoöperaties jongeren na vijf jaar de deur wijzen.
„Jonge starters hebben na die jaren meestal een hoger inkomen”, meent Schouten. „Terwijl ze in een jongerenwoning zitten, kunnen jongeren zich ook inschrijven voor een sociale huurwoning. De bedoeling is dan dat ze daar gebruik van kunnen maken nadat de vijf jaren om zijn. Binnen deze periode kunnen ze ook hoog genoeg op de wachtlijst komen voor een gewone sociale huurwoning.
Met het jongerencontract krijgen ze de mogelijkheid van een tijdelijk huurcontract in ruil voor het sneller krijgen van een woning speciaal voor hen. Zo komen studentenkamers en jongerenwoningen weer sneller beschikbaar voor nieuwe studenten en jonge starters.”