Loes heeft ervaring met het bezoeken van ouderen. Al ruim een jaar werkt ze als bijbaantje bij de thuiszorg, waarbij ze schoonmaakt in huizen van ouderen en hulpbehoevenden. „Maar voor de meeste mensen bij wie ik kom, is het samen koffiedrinken belangrijker dan het schoonmaken”, weet ze uit ervaring. „Ik kom in deze bijbaan veel eenzaamheid tegen.”
Ze houdt ervan om deze kwetsbare mensen te helpen en heeft zich om die reden ook aangemeld voor de actie van Way of Life. „Met een groepje van vijf gaan we morgen naar een verzorgingstehuis in Dalfsen om daar een bingo te verzorgen en pannenkoeken te bakken voor de bewoners. Ik heb niet eerder meegedaan aan zo’n activiteit, maar ik vind het erg leuk om op deze manier iets te kunnen betekenen voor mensen die eenzaam zijn. Hun op deze manier een stukje gezelligheid te bieden.”
De studente aan de lerarenopleiding geschiedenis en godsdienst van Driestar educatief in Gouda houdt ervan om met mensen om te gaan. „Ik vind het echt heel leuk om deze ouderen te bezoeken. Het geeft mij energie als ik zie hoe blij ze ervan worden als je onverdeelde aandacht voor hen hebt.”
Hoewel ze van de ouderenzorg niet haar baan wilde maken maar liever docente wordt, zou ze graag vrijwilligerswerk voor deze kwetsbare groep mensen willen blijven doen. Waarom? „Ouderen zijn de jongeren van vroeger. Als ik zelf later oud ben en minder kan, hoop ik dat er ook jongeren zijn die naar mij willen omzien.”
Saai, zullen sommige jongeren denken van dit type vrijwilligerswerk. En waar praat je over met mensen die minstens vier of vijf keer zo oud zijn als jij? „Over van alles. Ouderen vinden het interessant wat jij als jongere doet. En saai? Dat vind ik niet. Ik kan hartelijk lachen met de mensen bij wie ik als thuiszorghulp over de vloer kom. Benader hen alsof het je grootouders zijn. Dan kan iedereen dit doen.”
Laagdrempelig
Fenneke Mussche (21), vierdejaarsstudente geneeskunde in Groningen, heeft in haar studieplaats al vaker meegedaan met vrijwilligersprojecten in de samenleving. Morgen zal zij met een groep NPV-jongeren gehandicapten bezoeken. „Ik vind maatschappelijke betrokkenheid heel belangrijk”, legt ze uit. „Dit is een mooie, laagdrempelige manier om vrijwilligerswerk te doen.”
Er zijn voor mensen is erg belangrijk, zeker als christen, vindt ze. „Soms zeggen daden meer dan woorden.”
Ze hoopt dat het Outreachproject van Way of Life veel jongeren warm maakt voor vrijwilligerswerk, „en dat ze meer oog krijgen voor de samenleving. De doelgroepen die we zaterdag bezoeken, zijn allemaal een beetje vergeten door de maatschappij. Het gaat morgen om mensen met wie je als jongere niet zomaar in aanraking komt: ouderen, gehandicapten en kwetsbare kinderen. Waarom het belangrijk is om er voor hen te zijn? Om naastenliefde te geven.”
Van geven wordt je rijker, heeft Fenneke ervaren. „Dat merk je als je meedoet aan zo’n outreach of ander vrijwilligerswerk doet. De dankbaarheid en de waardering die je krijgt zijn geweldig.”
Of elke jongere dit zou moeten doen? Fenneke blijft realistisch. „Voor veel van hen zal het best lastig zijn om structureel in vrijwilligerswerk te investeren. Dat zie ik ook in mijn eigen leven als studente. Maar daarom is zo’n actie van Way of Life juist mooi om te doen. Je zit dan nergens aan vast en doet het als een groep.”
Outreach
Way of Life, de jongerenorganisatie van de Nederlandse Patiënten Vereniging (NPV), houdt morgen in samenwerking met Stichting Present een zogeheten outreach in de regio Zwolle. Vrijwilligers gaan een middag aan de slag bij ouderen, gehandicapten en kinderen in het kader van de Week tegen Eenzaamheid.
Foto 2: Loes van Roekel, beeld Loes van Roekel
Foto 3: Fenneke Mussche, beeld Julia Fotografie