Ze hadden vorig jaar nog geen idee waar ze hun profielwerkstuk (pws) over wilden maken. De twee vwo’ers zagen niet zoveel in een groot onderzoek. Toen ze bij het vak management en organisatie hoorden dat ze ook een evenement mochten organiseren, was de kogel door de kerk. „Dat leek ons allebei erg leuk”, zegt Annelies. Lisette: „Ik houd van leidinggeven en organiseren, dus deze opdracht past goed bij mij.”

De meiden hoefden niet heel lang te zoeken naar een organisatie waarvoor ze een evenement op poten wilden zetten. Annelies’ moeder werk op het partijbureau van de SGP. „Kunnen mijn dochter en nichtje niet iets organiseren?” vroeg ze daar. En zo ging het balletje rollen. Annelies: „Niet dat ik specifiek geïnteresseerd ben in politiek.” Lisette: „Maar de SGP is toch de partij die ons na aan het hart ligt. En ik ben actief voor de commissie communicatie van de plaatselijke SGP.”

Zoeken
Normaal gesproken had de partij een draaiboek van eerdere jaren uit de kast gehaald om het congres te organiseren. Maar nu was de SGP juist bezig met een nieuw concept van de traditionele partijdag. Het aanbod van de meiden om hen te helpen kwam dus op het goede moment. Annelies: „Voor het eerst laat de partij dit jaar kiesverenigingen meebeslissen over het verkiezingsprogramma. Daarom moest het draaiboek van de normale partijdagen worden aangepast.”

Voor zowel Annelies, de SGP en de docenten van het Wartburg College was het even zoeken naar de taak van de meiden. Nog nooit eerder hadden scholieren voor hun pws een evenement georganiseerd. De vwo’ers vonden al snel hun weg. „We hebben veel vergaderd met onze contactpersonen van het partijbureau. We maakten een overzicht van wat we moesten doen en begonnen met het draaiboek voor de partijdag.”

Klok
Gaandeweg kwamen ze tot de ontdekking dat er veel meer komt kijken bij het organiseren van een groot evenement dan ze verwacht hadden. Annelies: „We moesten bijvoorbeeld binnenkomende amendementen in een bundel zetten en powerpoints maken, contact houden met de locatie en nieuwe offertes opvragen.” Lisette: „Elke dag zaten we te mailen en om de drie à vier weken hadden we een vergadering. We moesten contact leggen met leveranciers en verslagen maken voor school.”

Een partijdag tot in de puntjes regelen, betekent ook op de kleine dingen letten. „Zoals controleren of er een klok aanwezig is op de locatie waarmee de spreektijd bijgehouden kan worden”, zegt Lisette. „En zorgen dat de bel gaat voor de pauzes. Gelukkig werden we goed ondersteund vanuit het partijbureau, zodat we niets zouden vergeten.”

Inmiddels hebben ze het leeuwendeel van hun werk erop zitten. Wat ze de grootste uitdaging vonden de afgelopen maanden? Annelies: „De combinatie van het organiseren van een evenement en ons schoolwerk. We moesten goed plannen om niet vast te lopen met ons huiswerk. Dat lukte niet altijd even goed. Deze week zijn we bijvoorbeeld heel druk voor de partijdag morgen, en volgende week hebben we onze mondelinge examens.”

Trots
De meiden zijn achteraf nog steeds blij met hun keuze een evenement de organiseren voor hun pws. Annelies: „Het was heel gaaf om te doen. Er komen zaterdag zo’n 600 mensen, dus het is ook niet zomaar iets.” Een leuke ervaring, noemt Lisette het. „Heel tijdrovend, maar ook een enorme uitdaging.”
Met gezonde spanning zien ze uit naar morgen. Lisette: „Ik zit nu nog niet in de stress, maar ik weet dat we heel de dag zullen rennen om alles voor elkaar te krijgen. We moeten er bijvoorbeeld voor zorgen dat alle medewerkers op hun posten staan, dat de pauzes op tijd beginnen en eindigen. Dat er genoeg uitgiftepunten zijn voor de catering, zodat er geen lange rijen ontstaan, en dat de opstelling van de zalen klopt.”
Ze hebben er alle vertrouwen in dat het een mooie dag gaat worden. Lisette: „Ik weet zeker dat het ons na afloop enorm veel voldoening zal geven. Na al dat werk zullen we dan best een beetje trots zijn.” Annelies: „We kunnen het iedereen aanraden een evenement te organiseren voor hun pws.”

Lisette

Annelies