Kom luisteren naar het levensverhaal van zuster Goo, die als christen opgroeide in het stalinistische land. De Amerikaanse predikant Eric Foley vertelt over zijn ervaringen met evangelieverspreiding onder Noord-Koreanen. Locatie: De Bron, Hardinxveld-Giessendam. Datum en tijd: vrijdag 15 juni om 20.00 uur (inloop om 19.30 uur).
Jeugdbonden HHJO, HJW, JBGG en LCJ, de organisatoren van jongerenavonden Kom Ook en Geloofstoerusting én Puntuit organiseren de jongerenavond samen met de SDOK.
[youtube]
Usb-sticks vol Bijbelgedeelten
Jonathan de Koeier (15) uit Bilthoven gaat niet naar de jongerenavond in Hardinxveld-Giessendam, maar hoopt de avond in Veenendaal (14 juni) te bezoeken.
Noord-Koreanen hebben een speciaal plekje in het hart van Jonathan. „In 2015 heb ik meegeholpen aan een actie van de SDOK om usb-sticks in te zamelen. Die zijn later vol met Bijbelgedeelten per luchtballon boven Noord-Korea gedropt. Mede dankzij mijn broer Frans heb ik veel usb-sticks kunnen inzamelen.”
„De usb-sticks vol met Bijbelgedeelten zijn per luchtballon boven Noord-Korea gedropt"
Jonathan houdt de politieke ontwikkelingen in Noord-Korea nauwlettend in de gaten. Hij vindt het bijzonder dat Noord-Korea de laatste tijd opener lijkt te worden. „Is dat gebedsverhoring?” vraagt hij zich af.
„Christenvervolging vind ik heftig. Terwijl ik in Nederland in vrijheid mijn geloof kan belijden, moeten ze in andere landen maatregelen nemen om veilig een kerkdienst te houden. Je gunt niemand vervolging, maar voor ons is het een spiegel om te kijken of we het geloof niet makkelijker vaarwel zeggen dan dat we leren te volharden in ons geloof.”
„Bijzonder, die moed”
Anna Laura Visser (22) uit Nieuwpoort bezoekt de jongerenavond samen met haar zus. „Van jongs af aan ben ik al geïnteresseerd in de ondergrondse kerk en de vervolgde kerk. Ik vind het bijzonder hoeveel moed en kracht Noord-Koreaanse christenen hebben in vergelijking met hoe zwak ik vaak ben.”
Het thema ”Licht in de duisternis” spreekt Anna Laura aan. „In onze westerse maatschappij hebben steeds meer mensen last van angst. Vaak niet vanwege vervolging maar om andere redenen. Ik geloof dat het Evangelie troost en hulp kan bieden voor die angst en hoop daar op deze avond meer over te horen. Ik ben vooral benieuwd naar het verhaal van zuster Goo.”
Duik in leefwereld van Noord-Koreanen
Toen Puntuit haar benaderde voor een interviewtje, had ze nog niet gehoord van de jongerenavond. Maar nu ze ervan weet, is ze „zeker van plan” te komen. Gerdien Snoeij (17) uit Krimpen aan den IJssel heeft namelijk wat met het onderwerp. De vwo-leerlinge van het Wartburg College, locatie Revius, dook dit schooljaar samen met klasgenoot Ellen van Krimpen in de leefwereld van Noord-Koreanen. Voor hun profielwerkstuk. „In ons pws hebben we vooral onderzoek gedaan naar hulpverlening aan Noord-Korea. Hierbij hebben we uiteindelijk de conclusie getrokken dat humanitaire hulp door kleine organisaties de beste manier is om efficiënt hulp te verlenen.”
De situatie van christenen kwam ook aan bod in het pws. „Van de zware christenvervolging in Noord-Korea wisten we, maar we waren benieuwd naar het waarom van de vervolging. We kwamen erachter dat het christendom een groot gevaar is voor de samenleving: het gezag van de Kimdynastie zou ondermijnd kunnen worden. En uiteraard wil Kim dit gevaar uit de weg ruimen, zijn regime mag koste wat het kost niet uiteenvallen.”
De situatie van vervolgde christenen in Noord-Korea lijkt Gerdien vreselijk. „Maar mij er in verplaatsen is onmogelijk. Ze moeten voor hun geloof ontzettend veel opofferen. Wat ik wel weet: ze hebben een sterk geloof. Ondanks de vreselijke martelingen, groeit de christelijke kerk wel in Noord-Korea. Dat is iets moois.”
Gerdien zou Noord-Korea graag nog eens bezoeken. „Een beetje gewaagd, maar het lijkt me een uitdaging. Ik krijg graag nog een beter beeld van de situatie inhet land. En dan is het belangrijk om het met eigen ogen te zien. Als Nederlanders horen we zoveel verhalen aan, vaak ongelovig. Bijvoorbeeld dat de bevolking haar eigen uitwerpselen gebruikt om het land te bemesten. Als Nederlander kunnen we dat niet indenken. En wat ik dan zou willen doen? Nou ja, hulpverlenen gaat natuurlijk niet zomaar, maar uiteindelijk zou dat wel mijn doel zijn. Ik zou proberen de mensen te laten weten dat ze niet vergeten zijn, en dat er voor hen gebeden wordt.”
„Wij hebben de mogelijkheid om deze mensen te helpen. Laten we dat dan ook doen."
Gerdien is enthousiast over de geplande jongerenavond. „Sinds ik mijn pws erover heb gemaakt, weet ik meer over Noord-Korea. Maar ik denk dat veel jongeren er weinig van afweten. Is dat erg dan? Ja. Want juist Noord-Koreanen hebben steun nodig. Wij hebben de mogelijkheid om deze mensen direct of indirect te helpen, laten we dat dan ook doen. Allereerst door voor deze mensen te bidden.”
Meer over het profielwerkstuk van Gerdien lees je hier.