Deze bijzondere bijbaan heeft een naam: bug bounty hunting. Bedrijven zoals Ikea, Facebook en Marktplaats laten zichzelf expres hacken, om hun websites en systemen sterker te maken.

NOS portretteerde drie jongeren die met hacken hun geld verdienen:

Gerben (22):

Hacken begon voor hem als hobby, maar inmiddels verdient hij er goed geld mee. "Dit is toch wel serieus", dacht hij toen hij ineens toegang had tot allerlei betaalgegevens. De techniek? Zoeken naar de zwakke plek van een systeem of website. Net als een inbreker, die de zwakste plek opzoekt om een huis binnen te dringen.

Alyssa (19):

Weinig meisjes doen aan hacken, maar Alyssa wel. Ze begon al op haar 15e en ziet hacken als een waar avontuur. Voorheen hackte ze illegaal, maar toen verschillende hackervrienden gearresteerd werden, stapte ze over op het ethisch hacken. Ze leerde het hacken zichzelf aan. Dat is het mooie, volgens haar. Iedereen kan het leren, zonder ervaring of diploma's.

Olivier (21):

Ook Olivier begon al op zijn 15e met hacken. Hij werd zelf gehackt en werd daar zo kwaad om dat hij het ook wilde leren. Dat is gelukt, na een week kon hij zelf hacken. Welke bedrijven hij heeft gehackt? Airbnb, Rabobank, Twitter... bedrijven die je in het dagelijks leven tegenkomt.

Een uitgebreider verslag en een video vind je hier.