"Op 22 augustus 2015 fietst de 13-jarige'Tommy-Boy Kulkens uit Kortenhoef door het bos bij Bussum. Het is een mooie dag, hij is op weg naar atletiektraining, en werkt op de fiets nog even aan de Spotify-lijst voor het feestje van zijn zusje Summer, die avond. In gedachten verzonken en met zijn koptelefoon op, fietst hij zonder op te letten de Franse Kemperweg op. Tommy-Boy wordt aangereden door een auto met daarin een moeder en vier kinderen die hem onmogelijk kon ontwijken. Die avond overlijdt hij in het AMC." (citaat uit het boek).

Mobiele telefoons zijn de verslaving nummer 1 aan het worden. Marnix Pauwels legt in zijn boek uit waarom. Puntuit zette wat van zijn uitleg op een rijtje. Doe er je voordeel mee.

 

Te handig

Heel handig die telefoon, vindt Pauwels. Maar vaak ook een beetje té handig. Soms heeft onze telefoon zelfs zo'n macht over ons, dat we in 'the zone' komen, aldus Pauwels. "Dan klikken we door alsof we niet anders kunnen. Dit ken je vast wel van de keren dat je even één foto op Facebook ging kijken en 20 minuten later (en 100 foto’s verder) weer verdwaasd van je scherm opkeek."

Ook zit er iets dwangmatigs in de manier waarop we omgaan met onze telefoon, vindt hij. "Als je telefoon roept, dan luister je. Zo gaat het over het algemeen. Een piepje of vibratie betekent dat je automatisch in actie komt en dat ding grijpt. Vooral bij jongeren in het verkeer (op de fiets) is dat levensgevaarlijk: gebleken is dat ze de signalen van hun foon onmogelijk kunnen weerstaan. De smartphone heeft létterlijk de macht over de gebruiker."

 

Test 

Pauwels heeft in zijn boek een kleine test opgenomen om je te laten ontdekken hoe verslaafd jij bent aan je telefoon. Daarin staan vragen als:

• Als je wakker wordt, pak je dan meteen je foon om te checken of je nog mentions of berichtjes of gemiste oproepen hebt?

• Als je je telefoon thuis vergeet, ga je dan terug om ’m te halen?

• Als je iets deelt op social media en niemand reageert, hoe voel je je dan?

• Je bent ergens waar geen verbinding is (ook geen wifi): hoe voelt dat?

• Als je ergens moet wachten, gebruik je dan altijd je foon om de tijd te doden?

• Gebeurt het regelmatig dat je ‘alléén nog even dit berichtje!’ moet versturen en vrienden of familieleden vervolgens compleet negeert?

• Check je je telefoon nog één keer voor je het licht uitdoet om te gaan slapen?

• Voel je je foon weleens trillen zonder dat dat achteraf het geval bleek?

• Stel je je (huis)werk vaak uit om nog even iets op je foon te kunnen doen?

• Zet je je apparaat weleens helemaal uit?

 

Gevolgen

Teveel met je telefoon bezig zijn, heeft grote gevolgen, concludeert Pauwels. Een heel belangrijk: ongelukken. Bij 1 op de 10 fietsongevallen

met letsel speelt de smartphone een rol. Bij jongeren nog meer.

En verder:

-Je wordt asociaal en afwezig

-Je krijgt gebrek aan concentratie

-Je wordt ongeduldig en onrustig.

-Je sociale contacten verarmen.

-Je stompt af van alles wat er online te zien is.

-Het kost zeeën van tijd.

-Je slaapt slechter.

-Je geheugen wordt lui.

En het lijstje van Pauwels is nog veel langer.

 

Advies

Wil je wat aan je telefoonverslaving doen? Ook dan weet de schrijver raad. Een simpel en doeltreffend advies: reorganiseer je telefoon. Zorg dat je beginscherm alleeen apps bevat die nuttig zijn, een geen mail, sociale apps of games. Verberg vooral gekleurde appjes: ons brein is dol op kleuren.En verder: wis de apps die je niet nodig hebt en zet je notificaties uit.

Wat je dan vervolgens met je tijd aan moet? Er gaat een wereld voor je open zodra je je losmaakt van je telefoon, belooft Pauwels. Durf je te vervelen, leef bewust en met aandacht, ontwikkel een nieuwe hobby, investeer in echte vriendschappen en (dit is een toevoeging van Puntuit) lees 's wat vaker in je analoge Bijbel.

 

Tot slot

Nog een paar belangrijke Pauwelstips om je op weg te helpen:

-Grijp 's morgens niet meteen naar je telefoon als je wakker wordt.

-Even een boodschap doen? Laat je foon thuis.

-Afspraak met vrienden? Uit dat ding!

-Koop een (goedkoop) horloge, dan kom je qua tijd niet in de verleiding op je foon te kijken.

-Vóór je gaat slapen (1): laat je foon met rust. Neem het laatste half uur voor je het licht uitdoet de tijd voor jezelf. Lees desnoods een boek, of mediteer een paar minuten. Geen tv!

-Vóór je gaat slapen (2): zet je telefoon uit.