De telefoonverbinding in de woestijn van Judea hapert zo nu en dan. „Ik maak gebruik van de wifi bij Massada. Wacht, ik kan even op een betere plek gaan staan”, zegt docent Robert Duiker. Als de lijn wat stabieler is, geeft hij z’n telefoon aan leerling Ruben.
De 15-jarige havoër uit Driebergen-Rijsenburg vertelt honderduit over de Israëlreis die vorige week donderdag begon en vrijdag eindigt. „Bij de douane in Tel Aviv was ik wel even nerveus. Dit land is zo streng beveiligd. Daarom weet je nooit honderd procent zeker of je wel naar binnen mag. Gelukkig verliep het heel voorspoedig.”
Vanaf de luchthaven ging de groep in twee busjes en een auto naar Jeruzalem. „Toen we deze stad inreden, voelde ik wel een soort opwinding. Deze stad is zó belangrijk. Nu, maar vooral in de Bijbel.” Ook het bezoek aan Nazareth en andere plaatsen in Galilea vond Ruben bijzonder. „Je ziet daar het bewijs dat de Bijbel waar is.”
Zaterdag gingen de leerlingen naar een kerk van Arabische christenen. Daar interviewde Ruben een voorganger. „Dat moest voor mijn pws (profielwerkstuk, CK).” Leerlingen die met de excursie mee wilden, moesten een sollicitatiebrief schrijven, in het Engels. Ruben: „Ik vertelde daarin dat ik in mijn pws over de positie van Arabische christenen in Israël wil doen. Dat vonden de docenten een goede reden, daarom sta ik hier nu. En vandaar ook dat interview met die voorganger. Het was apart om te horen dat deze mensen zo weinig verbinding voelen met Messiasbelijdende Joden. Het zijn twee aparte groepen, terwijl ze in wezen hetzelfde geloven.”
Grote geweren
Het bezoek aan de Klaagmuur vond Ruben tot nog toe het indrukwekkendst. „Daar word je volledig opgeslokt door de Joodse cultuur. Daar leeft het echt.”
Hoe het aan de andere kant van de Klaagmuur was? Daarvoor geeft Ruben de telefoon aan reisgenote Janienke Vonk (15). „Wij mochten niet aan de mannenkant, de jongens niet aan de vrouwenkant van de muur komen. Dat was lekker hoor, even zonder de jongens”, lacht ze. „Een groep Joodse meisjes deed een dans. Ze stonden in een kring en huppelden in de rondte terwijl ze Joodse liederen zongen. Vrouwelijke militairen met grote geweren dansten gewoon mee.”
Zaterdagavond waren de jongeren dus bij Arabische christenen. „Het was een jongerendienst. Dat ging anders dan in Nederland. Met gitaren en veel gezang. Maar je voelde dat die mensen hetzelfde geloven als wij”, vertelt Janienke. „Ondanks grote cultuurverschillen was er verbondenheid, door het geloof in God en Zijn Woord.”
Ook vwo’er Lizanne de Bruin vond de ontmoeting met Arabische christenen heel bijzonder. „Dat was in een kleine, sobere ruimte in een klein steegje in Nazareth. Maar we werden uiterst gastvrij ontvangen, met drinken en koek. Er was een lezing over succes. De boodschap: je hebt pas echt succes in het leven als je Christus kent.”
Stoelendans
De zondag brachten de leerlingen in Nazareth door, bij de huisgemeente die door het zendingswerkkan hoor, al zijn er kerken die niet van zending in Israël spreken, dus ik vroeg me even af of het hier kloptHet is vanuit de ZGG ontstaan, dus... van de Gereformeerde Gemeenten is ontstaan.
Er staat ook nog een ontmoeting met Messiasbelijdende Joden op het programma. Daar ziet Janienke erg naar uit. „We gaan er een presentatie geven, over Nederland. Typisch Hollands eten, beroemde bezienswaardigheden, onze infrastructuur; dat soort zaken komen langs. En we gaan een typisch Hollands spel doen: stoelendans. Dat zal vast een mooie en grappige ervaring worden.”
Vlogs voor Puntuit
Speciaal voor Puntuit maakt Van Lodensteinleerling Jaco Jan Blijleven (16) drie vlogs over de reis naar Israël. „In mijn sollicitatiebrief stelde ik voor om de hele excursie te filmen. Dat vond iedereen een goed idee. De vlogs zullen vooral de hoogtepunten laten zien. Het bezoek aan de Klaagmuur bijvoorbeeld.”
De Barneveldse scholier wilde ook graag zijn drone meenemen, „maar dat zou bij de douane een beetje te spannend worden. Het land is natuurlijk in oorlog, dus de wetgeving voor vliegen met drones is streng."
Bekijk hier vast de eerste beelden vanuit Israël. Vanaf zaterdag zijn de drie vlogs te zien op puntuit.nl.