Jenia schreef zich bijna zonder nadenken in voor het uitwisselingsproject. Ze herinnerde zich haar positieve ervaringen van een traject van vorig schooljaar nog levendig. „Met zo’n project bouw je aan mooie ervaringen. Een week lang trek je intensief met elkaar op. Dat levert goede gesprekken op. Zo sprak ik met een paar Fransen door over hoe ze dachten over homoseksualiteit.”

Jochem Vroeg in de wei (15) uit Oude-Tonge is een van de andere Nederlandse leerlingen die aan het project meedoen. „Het internationale zit in mijn bloed. Ik vind het leuk om naar het buitenland te gaan en houd van reizen”, beargumenteert hij zijn keuze om deel te nemen aan het project. De leerling uit havo 4 kan dan ook niet wachten tot het mei is en hij naar Frankrijk mag. Als klap op de vuurpijl volgt voor hem in het najaar nog een reis naar Roemenië. „Ik doe graag mensenkennis op en wil andere culturen opsnuiven. Dat is leerzaam, omdat je snel allerlei vooroordelen hebt over een land. Zo dacht ik dat alle Roemenen arm zijn. Hoewel er best armoede heerst in het Oost-Europese land, had de jongen die bij mij logeerde het thuis juist goed.”

Respectvol
Tijdens de uitwisseling gingen de leerlingen aan de slag met het thema identiteit. In Amsterdam moesten de scholieren voorbijgangers aanspreken, vertelt Jochem. „We vroegen hun wat hun identiteit bepaalt. Of dat hun geloof, hun land, of hun hobby’s zijn. Dit onderzoek gaan we ook uitvoeren in Frankrijk en Roemenië. En dan gaan we vergelijken.”

De leerlingen dachten ook na over hun eigen identiteit, vertelt Jenia. „Persoonlijk vind ik respectvol en vriendelijk zijn belangrijk. Dat past bij mijn identiteit. Hoewel je als christen het soms niet eens bent met een ander, kun je altijd respect hebben voor de persoon.”

De uitwisseling levert een bijzondere ervaring op, vindt Jenia. Vooral de verschillen tussen culturen vindt ze interessant. „Fransen zijn gewend om bij de lunch uitgebreid warm te eten. Op school nemen ze daar een uur de tijd voor. Wij schuiven even snel een boterham met pindakaas naar binnen. Sowieso gaat het bij zowel de Roemenen als de Fransen rustiger aan. Wij Nederlanders haasten ons al snel.”

Strand
Gasten in huis hebben is even wennen, bekennen de beide leerlingen. Jochem: „In het begin was het even spannend. Je doet extra netjes en formeel. Later komen de gesprekken op gang en loopt het vanzelf.” Jenia: „Het is vermoeiend om iedere seconde van de dag mensen om je heen te hebben. Het zijn ook nog eens gasten voor wie je moet zorgen. De andere kant is er ook: op zaterdag zijn we als gastgezin naar het strand van Ouddorp geweest. De jongens waren er ontdaan van. Ze vonden het prachtig.”

Wat dé les is die ze hebben geleerd dankzij de uitwisseling? Jochem, na even nadenken: „Dat, hoe verschillend mensen ook zijn –qua cultuur, eten of iets anders–, er altijd een factor is die hen bij elkaar kan brengen. Bij ons was dat het christelijk geloof. Heel bijzonder.”