Hoe hebben jullie je als klas/school van het Van Lodenstein College voorbereid op de Scratch?
"De leerlingen die meezingen komen van de locaties Amersfoort, Kesteren en Barneveld en hebben muziek in hun vakkenpakket. Vanaf de zomervakantie zijn de meeste klassen elke week een lesuur met de Messiah bezig geweest. Elke week wordt er dan een deel ingestudeerd en zo kom je precies bij het 'Amen' uit in januari. Omdat wij het in 6-vwo best druk hebben bij muziek en al een keer eerder hebben meegezongen, en we het stuk dus al kenden, hielden wij het bij een keer in de twee weken.
Op de locatie Amersfoort heeft iedereen les van meneer Heuvelman. Omdat hij ook de dirigent is, is dat heel handig. Hij kon nu meteen goed aangeven waar we op moeten letten op de dag van de uitvoering en puntjes aanwijzen die hij belangrijk vindt.
Op 10 januari hebben we een oefenavond gehad waarbij de leerlingen uit de verschillende locaties, maar ook mensen die niet (meer) op onze school zitten bij elkaar kwamen en we met z'n allen de Messiah hebben doorgenomen."
Hoe zag je eigen voorbereiding er uit?
"Vorig jaar heb ik ook al meegedaan aan deze scratch, dus de muziek die we zingen is niet nieuw voor me. Tijdens de repetitielessen werken we bijvoorbeeld aan bepaalde moeilijke loopjes of andere dingen die nog niet lekker klinken.
Ik zit in de organisatiecommissie van deze Scratch-Messiah. Daardoor ben ik er extra bij betrokken. Met zeven leerlingen en twee leraren gaan we proberen ervoor te zorgen dat vrijdag alles op rolletjes loopt. Dat vergt natuurlijk nogal wat voorbereiding."
Kijk je er naar uit om te zingen?
"Ja. We zijn dan met een groep van zo'n 230 enthousiaste jongeren. Als je met z'n allen dan zo'n muziekstuk goed neer kan zetten is dat echt iets bijzonders. Spannend vind ik het niet echt; de muziek zit er goed in.
Of alles die dag echt op rolletjes loopt is voor ons als organisatie natuurlijk wel afwachten."
Hoe vind je het om de Messiah te zingen?
"De Messiah van Händel is geen alledaagse muziek die je als leerling zo weg zingt. Daar moet echt op gestudeerd worden. Het studeren van het werk en natuurlijk de uitvoering op de dag zelf is een bijzondere ervaring; normaal heb je niet zo vaak de kans om op deze manier met zulke muziek bezig te zijn.
Het leuke is dat iedereen die meedoet professioneel is, behalve het koor natuurlijk. Zo krijg je echt het gevoel dat hoort bij de uitvoering van een stuk als de Messiah.
Als je, zoals ik, al eerder meegezongen hebt hoor je weer andere dingen dan vorig jaar. Nu valt opeens een mooi akkoord op. Of je ziet hoe Händel de tekst uitbeeldt, bijvoorbeeld bij 'All we, like sheep': We zijn als een kudde schapen uit elkaar gegaan. De melodieën doen dat letterlijk en soms blijven motieven als schapen in een kringetje draaien."