Het boek ”Fout” vertelt het verhaal van Lauren, een meisje uit de tweede klas. Ze doet het redelijk op school, maar het kan beter. Haar twee beste vriendinnen zijn heel leuk en aardig, maar vanbinnen steekt er iets bij Lauren. Zij krijgt weinig aandacht van jongens. Zou ze niet knap genoeg zijn? Of te gewoontjes? Haar vriendin Yara loopt altijd in de nieuwste kleding en ze haalt met gemak een 8 voor Duits.

Actueel
Het boek, geschreven door Hans Mijnders, snijdt een actueel onderwerp aan. Want het blijft niet bij de onzekerheid van Lauren. Via een chatroom leert ze een jongen kennen. Hij heet Paul en hij is net zo oud als haar broer. Paul is lief en geeft Lauren complimentjes. Hij zegt dingen die nog nooit iemand tegen haar heeft gezegd. Paul vindt haar mooi en knap en al snel noemt hij haar ”zijn prinsesje”.

Selfies
Paul kent iemand die werkt bij een modeblad. En Lauren is zo mooi dat de kans groot is dat ze in een modeblad komt te staan. Maar hij heeft wel wat foto’s van Lauren nodig. Gevleid als ze is, maakt Lauren een aantal selfies van zichzelf. In bikini. Ze schaamt zich wel een beetje. Wat zou haar moeder zeggen als zij haar zo zou zien? Maar Paul vindt ze mooi. En misschien komt ze in een modeblad, dat is het belangrijkste.

Hoe het afloopt met Lauren, kun je lezen in het boek. Om een tipje van de sluier op te lichten: ze komt niet in een modeblad maar ze ontdekt dat haar geluk daar ook niet van afhangt.

Onderzoek

Het boek behandelt een onderwerp waar je als jongere makkelijk mee in aanraking kunt komen. Achter in het boek staat een nawoord van Stichting Chris en Voorkom!. Deze organisaties hebben vaak onlinegesprekken met jongeren. Dat doen zij vanuit een christelijke identiteit.

Het versturen van seksueel getinte berichten, ook wel sexting genoemd, gebeurt met name via Snapchat. Vooral jongeren tussen de 12 en 17 jaar doen dit. Bijna een kwart van de jongeren heeft weleens seksueel getinte berichten ontvangen, waarbij meiden deze berichten het meest krijgen. Uit een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat ouders de belangrijkste informatiebron voor jongeren zijn als het gaat om onlinerisico’s. Ruim 90 procent van de ouders praat met zijn kinderen over hun internetgedrag. Iemand ontmoeten kan binnen een aantal muisklikken en contact leggen met een vreemde gaat minstens zo snel.

Chatten met Chris

Heb jij ook te maken met sexting? Via chatmetchris.nl kun je hierover praten met mensen die jou daarmee willen helpen. Stichting Chris wil dat je zelfstandig bent en goede keuzes maakt. Oók als je denkt dat je net een stap te ver bent gegaan in online- of offlinecontact.

Dit is het slot in een serie over zelfbeeld. Kijk voor de andere artikelen op de website. Daar vind je onder andere een persoonlijkheidstest en tips van een coach hoe je jouw persoonlijkheid kunt accepteren.>>puntuit.nl/zelfbeeld