Volgende week beginnen voor 210.000 middelbare scholieren de eindexamens. Afgelopen jaar leverde de toetsperiode een recordaantal van 161.000 klachten op van deelnemende leerlingen.
Het LAKS heeft de afgelopen tijd ingezet op preventie omdat een aantal klachten, zoals over niet-behandelde lesstof, gemakkelijk is te voorkomen.

De belangenorganisatie kwam onder meer met tips op een congres van eindexamencoördinatoren. Daarnaast heeft de VO-raad, de sectororganisatie voor het voortgezet onderwijs, na evaluatie de protocollen geëvalueerd en waar nodig aangescherpt. Dat gebeurt jaarlijks.

„Het lijkt elk jaar wel ons doel om zo veel mogelijk klachten te krijgen, maar wij willen juist dat de examens zo goed mogelijk verlopen”, zegt Loran Hempenius, coördinator van de eindexamenklachtenlijn van het LAKS. „Daarom hopen wij dit jaar onder de 120.000 klachten te blijven.”

Vorig jaar moesten 850 examens opnieuw worden gedaan, bijvoorbeeld door computerstoringen, maar ook omdat leraren waren vergeten de correcties in de tekst uit te delen of voor te lezen, aldus Hempenius.

Ook klagen leerlingen veelvuldig dat de examenstof nooit is behandeld. De eindexamen­coördinatoren hebben de leerlingen er als het goed is extra attent op gemaakt dat er online een overzicht met leeractiviteiten, beschikbaar is. Deze syllabus moet misverstanden voorkomen.