Jij wilde niet mee met je ouders op vakantie en ging liever naar het LAKS-kantoor. Waarom?
„De eerste weken van mijn voorzitterschap zijn alweer om. De laatste werkdag is over 48 weken. In mijn agenda zie ik afspraken staan die van belang zijn voor zoveel scholieren. Ik wil zo snel mogelijk zoveel mogelijk voor hen doen.”
Maar je gaat er nu tóch even tussenuit.
„Mijn ouders zeiden: „Pieter, we kennen je langer dan vandaag. Geef je koppie twee weken rust.” Ze hebben gelijk. Omdat de meeste andere bestuursleden ook op vakantie gaan, voel ik me niet zo schuldig. Toch blijft het lastig: ik zit nu in deze eervolle positie, dus ik vind dat ik alles moet geven.”
Wat heb jij met het klimaat?
„Toekomstige generaties gun ik een leefomgeving waarin ze tot hun recht komen. Als wij nu regenwouden kappen, de plasticsoep laten groeien en fossiele brandstoffen zo snel mogelijk verbruiken, kunnen de generaties van de toekomst zich minder ontplooien. Dan moeten zij dealen met de gevolgen van de luxe die wij ons nu denken te kunnen toe-eigenen.”
Als 11-jarige werd jij vegetariër. Zielig voor de dieren?
„Ik kreeg een gehaktbal op mijn bord geschept waar nog een stuk bot in zat. Toen besefte ik dat vlees van dieren kwam. Inmiddels heb ik meer rationele argumenten voor deze keuze. Zo is vlees gewoon feitelijk niet de meest efficiënte manier om voedsel te produceren. In een koe gaan hele stukken mais voor een kilo vlees. En dat terwijl iedere dag honderden kinderen sterven van de honger. Vegetariër worden is dan een volstrekt logische stap.”
„Ik ben politiek niet links, niet rechts, maar de toekomst”, pleeg je te zeggen. Ben je stiekem toch wat links?
„De begrippen links en rechts zijn achterhaald. Die tegenstelling is gebaseerd op politiek-economische vraagstukken van vroeger. Toen we ons afvroegen hoe we de verzorgingsstaat in elkaar moesten zetten. De grote vraagstukken van nu zijn geen economische, maar toekomstige kwesties. De politiek van nu denkt aan de korte termijn. Partijen zien: 60 procent van de Nederlanders vindt nu dit, dus laten we dat gaan doen. Maar wat is het effect van dat beleid over tien of vijftig jaar? Daar denken politici te beperkt over na.”
Je spreekt als een volwassene, vinden mensen in jouw omgeving. Waarin ben jij puber?
„Ik hoop dat ik nog ga puberen, want dat ik niet puberaal ben, werkt niet altijd in mijn voordeel. Ik denk dat het voor mezelf en mijn LAKS-functie goed zou zijn als ik niet altijd de verstandige Pieter ben.”
Ben jij altijd verstandig?
„Ik ben burgerlijk opgevoed en dan ga je daar automatisch naar handelen. Ook al heb ik vast wel dingen gedaan die niet verstandig zijn geweest.”
Zoals?
„Tja.”
De relatie met het meisje dat je ontmoette op een camping in Frankrijk?
„Het is niet als sneer bedoeld, maar dat was inderdaad niet zo rationeel. Ik had na een paar dagen verkering en zoende dus met een persoon die ik nauwelijks kende. Het zal de experimentele campingomgeving zijn geweest. Of misschien had de hitte me bevangen. Achteraf ben ik blij dat ik een halfjaar verkering had. Zo kwam ik in het traject dat de meeste andere scholieren meemaken.”
Je vertegenwoordigt scholieren. Wat zijn dat voor wezens?
„Ze weten dat de wereld aan hun voeten ligt. Scholieren willen leren. Een positieve bijdrage leveren aan de samenleving. Ze hebben creatieve ideeën en het zijn idealisten.”
Beschrijf je nu de voltallige scholierenpopulatie of vooral mensen zoals Pieter?
„Ik hoop inderdaad bij het LAKS wat meer uit mijn vwo-bubbel te komen.”
Hoe lag je in de groep op de christelijke basisschool waar je op zat?
„Ik speelde als acteur in een film. Daar pronkte ik mee. Door een deel van de klas werd ik geliefd, door een ander deel enigszins uitgekotst. Op de Koningsmarkt in ons dorp renden de klasgenoten vanuit het niets weg. Ze lieten mij achter. Toen stond ik daar, alleen.”
Wat heb je daarvan geleerd?
„Ik zat in mijn bubbel van: kijk eens wat ik heb gedaan. Toen anderen daar aversie tegen kregen vroeg ik me af: kan ik niet meer oog hebben voor de kwaliteiten en talenten van andere mensen?”
Wie is God voor jou?
„Dat is een interessante discussie. De wereld is complex en lijkt willekeurig. Tegelijkertijd kunnen we als mensen zo weinig waarnemen dat het te beperkt is om te zeggen: er is niks. Maar de klassieke religies vind ik zo beredeneerd vanuit de mens. Ik geloof niet dat de mens het middelpunt is.”
Jij gelooft wel dat de mens de planeet kan redden?
„Met elkaar moet het kunnen. Maar met technologische snufjes alleen gaat het niet lukken. We moeten van binnenuit enorm veranderen.”
Terug naar het LAKS. Wat ga je dit jaar doen?
„We vertegenwoordigen alle scholieren. Meer dan de helft van de scholieren is vmbo’er, terwijl we vooral de hogere klassen van het vwo aanspreken. Dat moet veranderen.”
Ben jij de juiste man om die groep aan te spreken?
„Nee. Maar ik kan het wel worden. Gelukkig hoef ik het niet alleen te doen. Het bestuurslid met de vmbo-portefeuille is wel de juiste man. Hij straalt meer het scholierse uit.”
Waar staat Pieter over tien jaar?
„Ik sluit niet uit dat ik een politieke partij opricht die het huidige politieke bestel overstijgt. Een partij die kijkt naar wat het effect van beleid is over tien of vijftig jaar.”
Pieters loopbaan
- Ging naar de christelijke basisschool De Fontein in Harmelen.
- Was acteur en won een Nederlandse en Europese prijs voor zijn animatiefilms.
- Sprak als klimaatstaker met minister-president Rutte en klimaatminister Wiebes in het torentje.
- Is sinds 28 juni voorzitter van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS).
- Begint in september aan zijn laatste jaar vwo op de openbare school het Minkema College in Woerden