„Als ik eerlijk ben, ben ik een groot deel van de dag met mijn smartphone bezig”, bekent Matthias Benjert. „Ik probeer erop te letten dat het niet al te lang duurt, maar de tijd gaat altijd sneller dan ik denk.” Dat beaamt Matthias Huisman. „Ik zat vandaag drie uur op mijn telefoon, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik er vaak fors boven zit.” Beide jongens spenderen de meeste tijd aan Instagram en SnapChat. Matthias Huisman: „Puur voor de nieuwsgierigheid, het bij willen blijven en het gemak waarmee je kunt communiceren.”
„Veel jongeren om mij heen zijn ook verslaafd aan het kijken naar series”, zegt Matthias Benjert. „Ik niet, mijn grote hobby is gitaar spelen. Ik oefen daar veel voor. En daarvoor kijk ik ook veel naar liedfragmenten van gitaristen op internet. Dan is het wel belangrijk dat je vanuit de Bijbel grenzen weet te trekken. Het gitaarspel kan goed zijn, maar de artiest is niet altijd christelijk en het liedje dat gespeeld wordt is niet altijd Bijbels te noemen.”
Voor Matthias Huisman is het kijken naar series wel een tijdrovende bezigheid. „Ik heb natuurlijk mijn schoolwerk, maar zodra ik vrij ben, pak ik toch wel makkelijk naar mijn smartphone om film te kijken.”
Grenzen bepalen is lastig, ervaart hij. „In veel films komen vloeken voor, of verkeerde scènes. Dan zou je eigenlijk moeten stoppen met kijken. Maar omdat je benieuwd bent naar hoe het afloopt, blijf je toch kijken.”
Verhouding
De Matthiassen, beiden lid van de hervormde gemeente in Goudswaard, vinden dat ze erin slagen om de tijd die ze online besteden niet ten koste te laten gaan van bijvoorbeeld sport en vriendschappen. „Ik heb naast school een baantje en ook nog mijn hobby. Als ik thuiskom van mijn werk is het wel vaak later op de avond en ga ik niet meer met vrienden eropuit,” vertelt Matthias Benjert. „Maar ik zit ook weer niet zo heel vast aan mijn telefoon. Hij is al een paar keer kapot geweest, dan is hij een paar dagen weg voor reparatie. Of ik vergeet hem op te laden.”
Ook Matthias Huisman heeft nog andere bezigheden. „Ik heb twee avonden in de week sporttraining. Mijn smartphone neem ik dan wel mee. Ik heb hem eigenlijk altijd bij me. Ik heb niet het gevoel dat ik altijd bereikbaar of beschikbaar moet zijn, maar ik ben het wel, zo is het gewoon. Alleen met huiswerk maken probeer ik hem beneden te laten liggen, anders ben ik snel afgeleid.”
Ja, je kunt verslaafd raken aan het gebruik van sociale media en internet. „Maar je kunt de telefoon ook functioneel inzetten”, merkt Matthias Benjert. Hij zit in het examenjaar van het vwo. „Het is makkelijk om informatie van internet te halen voor school. Ook heb ik een app die kranten registreert, zodat ik het nieuws kan bijhouden. Zulke dingen doe ik dan vaak als ik even tijd heb omdat ik bijvoorbeeld op de bus sta te wachten.”
Enkele weken geleden was er in de kerkelijke gemeente van de twee een avond over het omgaan met sociale media en internet. Matthias Huisman: „Daar werd gezegd: Als je twijfelt of het goed is waar je online mee bezig bent, is het een goede maatstaf om voor jezelf te bepalen of je God ervoor zou kunnen danken. Voor mijzelf vind ik dat moeilijk om in de praktijk te brengen. Ik geef toch vaak toe aan de verleiding om verder te kijken.”
Strijd
Ook Matthias Benjert voelt die strijd, maar hij denkt dat het een goede richtlijn is. „Je voelt zelf vanbinnen wel aan of je God ervoor kunt danken.”