De eerste zonnestralen van de nieuwe dag verlichten de zolderkamer van het huis waar Rick met zijn ouders woont, in IJsselmuiden. Het is 7.00 uur ’s ochtends. Het enige geluid dat in de ruimte boven de garage klinkt, is het geklik, gekraak en geratel van draaiende kubusonderdelen. Lilian en Rick zitten met kleine oogjes achter een grote tafel. Ze zijn al 15 uur onafgebroken aan het kubussen.
Rick is de op twee na snelste Nederlander in het oplossen van de Skewb en de Square-1. Dat zijn twee bijzondere kubussen die uit blokjes met allerlei verschillende vormen bestaan. Ricks record voor het oplossen van een gewone kubus staat op 6,73 seconden. Lilians snelste tijd is 12,77 seconden.
De tieners kennen elkaar via een WhatsAppgroep met mensen voor wie het oplossen van kubussen een uit de hand gelopen hobby is. „Cubers, noemen we elkaar in het kubuswereldje”, legt Rick uit. „We kwamen er door die appgroep achter dat we bij elkaar in de buurt woonden”, vertelt Lilian, die in Kampen woont. „Sindsdien komen we af en toe bij elkaar om samen te kubussen.”
Nikai4Life
Aan het begin van de zomervakantie kwam Lilian op het idee om samen 24 uur lang kubussen op te lossen. Rick was gelijk enthousiast. „Ik wilde het niet zomaar voor de lol doen, maar er geld voor een goed doel mee ophalen. Via sponsoring.”
De cubers kozen voor de stichting Nikai4Life. Rick: „Nikai is een jongen die op zijn twaalfde stierf aan Rhabdoïde kinderkanker, een ziekte waar nog heel weinig over bekend is. Zijn familie heeft de stichting opgezet om geld in te zamelen voor onderzoek naar die vorm van kanker. Nikai zat op de basisschool waar mijn moeder juf is. Zo wist ik van het bestaan van die stichting af.”
Kubussen is voor Rick een verslaving. Vier jaar geleden begon het. Toen leerde hij het van een klasgenoot. Sindsdien heeft hij altijd een kubus mee naar school. Ook Lilian kubust bijna iedere dag. „Wat er zo leuk aan is? Dat je steeds sneller wordt. En als je meedoet aan wedstrijden, kom je mensen tegen die dezelfde hobby hebben.”
Hoe gaat een echte cuber te werk? Rick laat het zien. „Hier verschijnt steeds een reeks codes”, wijst hij aan op de laptop die op tafel staat. ”(3,2f), (2d,-1)” en nog veel meer cijfers en letters staan er op het scherm. „Hierdoor weet ik hoe ik de kubus in de war moet doen.” Als de blokjes en kleuren goed gemengd zijn, zet Rick de kubus op tafel en legt hij zijn handen op een apparaat dat de tijd bijhoudt. Gaat het groene lampje branden, dan mag je beginnen. Ben je klaar, dan tik je het apparaat weer aan en stopt de tijd.
Met duizelingwekkende snelheid weten Rick en Lilian de kubussen op te lossen. Ondertussen druppelt het sponsorgeld binnen. „Yes, we zitten op 1250”, juicht Rick om 8.00 uur ’s ochtends. „We hadden als doel om duizend euro in te zamelen, nu willen we de 1500 halen.”
Taarten
Behalve geld hebben de marathoncubers ook andere spullen gedoneerd gekregen. „We gingen naar de Hema om te vragen of ze ons wilden sponsoren. Toen kregen we een paar taarten mee. En bij een bakker kregen we broodjes. We komen die 24 uur wel door, hoor”, lacht Lilian.
Een aangebroken pakje met Dextro Energy-tabletten ligt op tafel. „Het werkt niet meer”, ontdekte Rick. „Een halfuur geleden ging ik naar de wc. Daar viel ik bijna acuut in slaap. Om de vermoeidheid te verdrijven nam ik een tablet, maar ik merk er nog niets van.”
Het is Rick en Lilian gelukt om het streefbedrag aan sponsorgeld op te halen. Na 24 uur stond de teller op 1506 euro. „En nu slapen. Heel lang slapen”, gaapt Rick.