De koning gaf aan dat hij het een moeilijke toespraak vond om te maken. „Kerstmis 2016 roept tegenstrijdige gevoelens op. Daarom heb ik geworsteld met deze Kersttoespraak.”
Hij doelde op al het geweld van terreur, de oorlogen en de toenemende tegenstellingen in de wereld. "We zouden zo graag willen dat de vredesengel zijn vleugels over de wereld uitspreidt." De vrede is echter ver te zoeken, concludeert de vorst.
Een centraal thema in de toespraak was vrede, vreedzaamheid. "De boodschap van Kerstmis is een boodschap van hoop, vrede en naastenliefde. Dat is een oproep aan ieder van ons. (...) Kunnen we het nog: samen vreedzaam problemen oplossen?"
Hij verwees naar Erasmus -die zo'n 500 jaar geleden leefde- en ook scherpe kritiek durfde te uitten op anderen. "Maar altijd bleef hij zijn kracht zoeken in redelijke argumenten en de vreedzame uitwisseling van ideeën. We hebben elkaar immers nodig."
De koning zei dat ondanks alle onvrede boosheid nooit de oplossing kan zijn. "In deze onzekere tijd, zijn angst en woede begrijpelijke emoties. Maar boosheid kan geen eindstation zijn. De vrede waarnaar we zo verlangen, komt niet dichterbij als mensen afhaken en zich ingraven. Vrede begint met het beschermen van wat we delen en het aanwenden van alle positieve krachten. Zonder U, zonder jou, gaat het niet."