Donderdag, tijdens de finale in de IJsselhallen in Zwolle, halen de leerlingen van het Calvijn College in Middelburg, het Van Lodenstein College in Hoevelaken en het Hoornbeeck College alles uit de kast. Of ze landelijk kampioen worden op hun vakgebied hangt af van wat ze vandaag presteren.
De winnaar van de Skills Talents wordt donderdagavond al bekendgemaakt. Ilana en Chris hoeven dus niet lang in spanning te zitten. Gerard, Corrianne en Esther weten pas zaterdag of ze in de prijzen vallen. De finale van de Skills Heroes duurt namelijk niet één, maar drie dagen.
„De opdracht was pittig”
Gerard van Heerd (19) uit Lunteren volgt de opleiding elektrotechniek aan het Hoornbeeck College in Amersfoort.
Samen met een klasgenoot vormt hij een team. „De samenwerking gaat super. We kennen elkaar ook al vier jaar, dus we zijn goed op elkaar ingespeeld.” De opdracht was om een besturingssysteem te bouwen dat blokjes op kan pakken en per kleur kan sorteren. Is een blokje bijvoorbeeld zwart, dan moet het in de bak waar de zwarte blokjes in horen.
„Het ging niet zo lekker. Een beetje prut zelfs”, vertelt Gerard. „De slangetjes die we nodig hadden moesten we precies op maat maken en het systeem moest natuurlijk ook werken. De opdracht was pittig.” Andere teams vonden het ook moeilijk, zo blijkt als hij hen na afloop spreekt. „Dat lucht toch een beetje op.”
Of ze gaan winnen, weet Gerard niet. „Ik denk dat we ergens op de vierde of vijfde plaats eindigen.” Hij en zijn klasgenoot nemen het op tegen zeven andere teams. „Maar winnen zou natuurlijk super zijn.”
„Ik hoef niet per se te winnen”
Esther Nobel (17) uit Krimpen a/d IJssel volgt de opleiding tot verkoopspecialist aan het Hoornbeeck College in Rotterdam.
„Het Hoornbeeck doet dit jaar voor het eerst mee aan de Skills Heroes. Ik wist daardoor niet goed wat ik van de wedstrijd moest verwachten. Maar ach, ik kom er wel doorheen, dacht ik. En dat klopte. Ik werd de beste van mijn klas en vierde in de landelijke voorronde. De eerste acht mochten naar de finale, onder wie ik dus. Nu hoop ik dat ik win, maar dat hoeft niet per se. Meedoen is al een mooie ervaring.”
De finale bestaat uit verschillende opdrachten. Donderdag maakte Esther een plan voor een pop-upstore waarin één soort koffie verkocht gaat worden. Waar let je op bij het uitvoeren van zo’n opdracht? „De stijl van de winkel moet aantrekkelijk zijn voor de doelgroep. Tegelijkertijd moet je meegaan met de trends van nu. Daarom heb ik ervoor gekozen om fairtradekoffie te verkopen.”
Donderdagmiddag presenteert ze haar plan aan de jury. Spannend? „Ik heb gezonde stress, maar geen spanning. Ik ben een makkelijke prater, dus dat komt vast goed.”
„Dit gaat sowieso op mijn CV”
Corrianne Vroegindeweij (17) uit Opheusden volgt de opleiding Management Assistent/Directiesecretaresse aan het Hoornbeeck College in Amersfoort.
„Toen ik de beste van mijn school werd, wilde ik eigelijk ook de beste van alle Hoornbeecklocaties worden”, lacht ze. Toen we dat inderdaad werd, ging ze naar de kwalificatiewedstrijd. Ook daar wist ze zich doorheen te slaan en nu doet ze haar uiterste best op de landelijke finale van de Skills Heroes. „Ik hoop dat ik sowieso in de top 3 kom.”
Aan haar prestaties van donderdag zal het niet liggen. De pitch die ze moest houden –in het Engels– heeft ze tot in de puntjes voorbereid en uit haar hoofd geleerd. Ook over de notule en de social-mediaberichten die ze moest maken, heeft ze een goed gevoel. „Ik heb tijdens mijn stage al veel genotuleerd, daarmee heb ik waarschijnlijk een voorsprong. Sommigen hier hebben dat nog nooit gedaan.”
Hoewel ze de rust zelve lijkt te zijn, steekt op het moment dat ze de pitch moet houden de spanning toch even de kop op. „Achter een lintje stonden allemaal mensen die mochten komen kijken. Het idee dat mensen bekijken wat je doet, is wel een beetje eng.”
Dat ze mee mag doen aan deze finale ziet Corrianne als een groot compliment. „Dit gaat sowieso op mijn CV”, lacht ze.
„We zijn een goed team”
Chris van der Horst (16) uit Leerbroek zit in de vierde klas van vmbo op het Van Lodenstein College in Hoevelaken.
Samen met zijn teamgenoten legde Chris een tuintje aan. Op een pallet moesten ze een stuk straten en ze timmerden een tuinbank en een bloembak in elkaar. In de bloembak pootten ze allerlei planten. „Het meeste was niet moeilijk, behalve het bedenken van de constructie van de tuinbank.” De jongens hadden het ideale team voor de opdracht die ze kregen. „Ik wil later hovenier worden, één teamlid is stratenmaker en de andere zit in de houtbouw. Een topteam dus.”
Dat ze een sterk team zijn, blijkt uit hoe goed ze kunnen samenwerken, vertelt Chris. „We werken netjes en laten geen gereedschap slingeren. Daar let de jury op.” Slechts drie van de twaalf teams zijn op tijd klaar, waaronder het team van Chris.
Aan het einde van de middag wacht de vmbo’ers een verrassing. „We hebben gewonnen, we zijn de nummer één van Nederland!”
„Best knap van ons dat we in de finale staan”
Ilana Neels (16) uit Middelburg zit in vmbo-4 op het Calvijn College in Middelburg. Ze doet mee aan de Skills Talents op het vakgebied zorg en welzijn.
Bedden opmaken, een menu bedenken volgens de schijf van vijf, een poster en een draaiboek maken, Ilana en haar team moesten allerlei zaken regelen voor een fictieve zorginstelling. „Het waren allemaal kleine opdrachten in één. Sommige opdrachten waren moeilijk en vaag. We moesten moeite doen om te begrijpen wat er nu precies van ons verwacht werd. Gelukkig mochten we wel hulp vragen aan een begeleider.”
De kracht van Ilana’s team is hun goede samenwerking, vertelt Ilana. „Ik werk samen met nog twee meiden. We kennen elkaar goed, helpen elkaar en zijn op elkaar ingespeeld.” Het team kon zich tijdens de halve finale gelukkig al voorbereiden op wat hun donderdag tijdens de nationale finale te wachten stond. „Ik vind het best knap van ons dat we zomaar in de finale staan”, lacht Ilana. „Nu wil ik winnen ook.”
Om vijf uur zijn ze eindelijk van de spanning verlost. „We zijn tweede!” roept ze door de telefoon. Trots op zichzelf was ze al, maar nu helemaal.