Dat blijkt uit Tekenradar.nl. Een site die cijfers van het RIVM en Wageningen University gebruikt. „Een mogelijke oorzaak van het hoge aantal teken is de aanwezigheid van meer muizen in Nederland", aldus Kees van den Wijngaard van het RIVM. Teken zuigen graag bloed weg bij muizen. De larven en nimfen gebruiken het bloed van de muis om naar een volgend levensstadium te komen, en de vrouwtjes gebruiken het bloed om eitjes te kunnen leggen.

Wie gebeten wordt door een teek, kan de ziekte van Lyme krijgen. Met behulp van anitbiotica genezen veel mensen hiervan. Echter, een klein deel van de mensen die deze ziekte krijgt, heeft nog lang last van klachten. „Dat kan gaan om vermoeidheidsklachten, pijn en concentratieproblemen”, zegt Van den Wijngaard. De oorzaak van die klachten is nog onbekend en daarom doet het RIVM daar onderzoek naar. Het instituut doet dat samen met het AMC, Radboudumc en Gelre ziekenhuizen Apeldoorn.

Slechts 2 procent van de mensen met een tekenbeet krijgt de ziekte van Lyme. Van den Wijngaard: „Het is de komende periode belangrijk dat mensen die buiten in de natuur zijn geweest hun lichaam controleren op teken.”