In 2010 zei 49 procent van de jongeren van 15 tot 25 jaar tot een kerkelijke gezindte of levensbeschouwelijke groepering te behoren, vijf jaar later is dat percentage gedaald naar 41 procent. Bijna zes op de tien jongeren is dus niet meer godsdienstig.
Vooral onder jongvolwassenen (18 tot 25 jaar) is de daling sterk. Het aandeel minderjarige godsdienstige jongeren (15 tot 18 jaar) is gedaald van 51 procent in 2010 tot 45 procent in 2015.
Van alle jongeren zijn de protestantse het actiefst in het bijwonen van religieuze bijeenkomsten: 56 procent van hen doet dat, aldus de CBS-cijfers. Van de islamitische jongeren bezoekt 36 procent regelmatig een moskee. Onder de rooms-katholieke jongeren is het aandeel dat minstens een keer per maand naar de kerk gaat met 6 procent relatief laag.
Een op de zes jongeren is rooms-katholiek (17 procent) en 11 procent is protestants, blijkt uit de CBS-cijfers. De meeste jongeren zijn niet godsdienstig: 6 op de 10. Van de jongeren rekent zo’n 28 procent zich tot een christelijke en 8 procent zich tot een islamitische groepering; 5 procent geeft aan tot een andere religie, waaronder het Jodendom, hindoeïsme of boeddhisme, of andere levensbeschouwelijke stroming te horen. Het aandeel moslimjongeren steeg sinds 2010 van 7 naar 8 procent.
De resultaten van het CBS-onderzoek zijn gebaseerd op een steekproef. De omvang van de groep respondenten is te klein om sommige gepresenteerde kerkelijke gezindten of levensbeschouwelijke groepering nader uit te splitsen naar onderliggende groeperingen, aldus het CBS.
De cijfers verschillen niet veel van die voor volwassenen. In december publiceerde het CBS cijfers waaruit bleek dat de helft van de volwassen bevolking van Nederland in 2015 naar eigen zeggen tot een kerkelijke gezindte of levensbeschouwelijke groepering behoorde. Een op de zes Nederlanders bezoekt nog regelmatig een religieuze bijeenkomst. Gereformeerden bleken toen de trouwste kerkgangers te zijn.
Lees hier een interview met de reformatorische Alien Voorwinden (17) over het CBS-onderzoek. Of de interviews met de jonge moslim Issam (23) en de Roomse Lianne (19).