SGP-jongeren-voorzitter Willem Pos zal zaterdag, op het verkiezingscongres van de partij in Hoevelaken, zijn bezwaren tegen de door het partijbestuur gevolgde lijn uiteen zetten. „Wij hebben een wijzigingsvoorstel ingediend op het verkiezingsprogramma. Dat behelst dat het (EP) minder macht en verantwoordelijkheid moet krijgen, en een andere werkwijze. Er mag zeker geen ontwikkeling komen dat het EP langzamerhand de plaats van de nationale parlementen in gaat nemen”, zegt Pos.
In de schriftelijke stukken ter voorbereiding van het congres ontraadt het partijbestuur de motie van de jongeren, ondermeer omdat die „niet spoort met eerder studies van het Wetenschappelijk Instituut”. Pos: „Natuurlijk spoort dat niet, want het is een nieuw voorstel. Maar wij denken dat ons idee uitstekend past in de SGP-lijn om de macht van Brussel te verkleinen en die van de nationale lidstaten en parlementen te vergroten. Daarom verbazen we er ons ook over dat het partijbestuur het eens is met een wijzigingsvoorstel van de afdeling Rotterdam, die stelt dat „het Europees Parlement zijn rol als waakhond beter moet waarmaken”. Volgens ons moeten we dat juist niet willen.”
Pos krijgt morgen, op het eerste verkiezingscongres van de SGP, precies één minuut om zijn standpunt toe te lichten. Dat geldt ook voor de indieners van andere moties die door het partijbestuur zijn ontraden, zoals het voorstel van de afdelingen Zaanstad en Zwartewaterland om het invoeren van de doodstraf op te nemen in het verkiezingsprogramma.
Als vervolgens ook andere afgevaardigden iets over de ontraden moties willen opmerken, krijgen zij een halve minuut spreektijd. Dergelijke korte spreektijden zijn overigens normaal op verkiezingscongressen van politieke partijen.
In totaal zijn er, door dertien plaatselijke SGP-afdelingen, 90 wijzigingsvoorstellen ingediend. Circa 160 afdelingen hebben van de mogelijkheid om moties in te dienen géén gebruik gemaakt.