In de Utrechtse Jeruzalemkerk waren vrijdag jongeren uit het hele land bij elkaar om te praten over duurzame manieren om voedsel te produceren en te consumeren. Op dit moment gaat wereldwijd een derde van al het geproduceerde voedsel verloren, terwijl er een op de negen mensen met honger naar bed gaat. Dat is de reden waarom Woord en Daad dit event heeft geïnitieerd. Politici gingen met elkaar in debat en betrokken de zaal bij hun discussie.

Noodzaak

Oud CDA-kamerlid Jan Jacob van Dijk kwam met het vergaand voorstel om de prijs van voedsel te verhogen, zodat boeren een eerlijke prijs krijgen en er minder verspild wordt. Roelof Bisschop (SGP) haakt aan: “Er is nu geen gevoel van urgentie om minder te verspillen”. Ondanks deze twijfel is het huidige kabinet zich volgens Faber bewust van de noodzaak om op een goede manier met onze levensmiddelen om te gaan. “We zijn er hard mee bezig, bijvoorbeeld door het makkelijker te maken voor supermarkten om overtollig eten aan een voedselbank te doneren”

Ondertussen worden er vanuit de zaal vragen gesteld. Kan het bedrijfsleven actiever worden betrokken bij de oplossing van dit probleem? En moet er geen Postbus 51 campagne komen met televisiespotjes om het grote publiek bewust te maken? Wat vast staat is dat er wereldwijd voldoende voedsel is. Er wordt alleen teveel weggegooid; ook in ons eigen land en in onze eigen keuken.

Geen lege maag

De bezoekers hoefden niet te luisteren met een lege maag. Voor het debat zijn de jongeren aangeschoven voor van een driegangenmenu, gemaakt van groente en fruit dat op de nominatie stond om weggegooid te worden. Tomatensoep en courgettesoep van onverkoopbare groente waar een plekje aan zat. Een kleurrijke en rijk gevulde couscous salade en als toetje een fruitbowl. Veel mensen scheppen meerdere malen op, want het is niet alleen lekker maar ook zonde om weg te gooien.

Na de maaltijd is het tijd voor workshops. Restaurant Instock toont aan dat je prima kunt koken met producten die ander weggegooid worden. Rabobank legde uit hoe ze in de bedrijfsvoering verspilling wil tegengaan. Huize Humus, een christelijke woongemeenschap in Nieuwegein die dagelijks kookt met eten uit de vuilnisbak deelt hun ‘dumpsterdive’ ervaringen. Twee studenten die bij Woord en Daad een politieke masterclass volgen, laten de link zien tussen voedselverliezen wereldwijd en armoede. Ze hebben in Uganda onderzoek gedaan naar landbouw, voedselzekerheid en voedselverspilling en doen aanbevelingen aan leden van de Tweede Kamer. Woord en Daad zet sterk in op duurzame landbouw, het creëren van toegang tot markten voor kleinschalige boeren en het tegengaan van voedselverliezen, zodat boeren in hun onderhoud kunnen voorzien.