Wanneer slachtoffers wachten met praten over een verkrachting, dan heeft dit nadelige gevolgen voor het krijgen van medische hulp, zoals behandeling van verwondingen, de preventie van seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) en ongewenste zwangerschap.

Het verhindert ook forensisch onderzoek en daarmee de mogelijke aanhouding van de verdachte. Slachtoffers die wel binnen een week hun verhaal deden, bleken twee tot drie keer vaker naar de dokter of politie te gaan.

Gemiddeld hebben slachtoffers 21 weken nodig om voor het eerst over de verkrachting te praten. „De helft vertelt het in de eerste week, de rest doet er veel langer over”, laat onderzoeker Iva Bicanic weten. „Vooral meiden tussen de 12 en de 17 jaar wachten met de onthulling. Ze zijn bang dat het op Facebook komt of dat mensen wat van hen gaan vinden. Ze gaan drie uur onder de douche staan en zeggen tien keer tegen zichzelf dat het niet is gebeurd.”

Ook de nabijheid van de dader speelt mee. Bij een goede bekende of een (ex-)vriendje houden slachtoffers langer hun mond dan wanneer de dader een onbekende is. „Het is van groot belang dat meer slachtoffers snel hulp zoeken na een verkrachting”, stelt onderzoeker Bicanic.

Op initiatief van het Landelijk Psychotraumacentrum werd in 2012 in Utrecht het eerste Centrum Seksueel Geweld geopend. Artsen, verpleegkundigen, politie en psychologen werken hierin samen voor acute zorg aan slachtoffers, dag en nacht.

Inmiddels melden zich wekelijks drie vrouwen of mannen die zeven dagen eerder of korter zijn verkracht. Dat is relatief weinig, zegt Bicanic. „Het werkelijke aantal verkrachtingen in de provincie Utrecht is veel groter.”

Later dit jaar moet er een landelijk netwerk van Centra Seksueel Geweld operationeel zijn. Dan start een publiekscampagne die wijst op het belang van snelle hulp na een verkrachting.
Het onderzoek werd uitgevoerd onder 323 vrouwelijke slachtoffers in de leeftijd van twaalf tot vijftien jaar. In Nederland heeft één op de acht vrouwen en één op de dertig mannen ooit een verkrachting meegemaakt.