Johannes: “De droogte is vervelend, maar geeft wel nieuwe inzichten. De afgelopen jaren hebben we in Nederland veel gedaan aan waterafvoer, maar waterbuffering is ook nodig.” Het vasthouden van water is één van de onderdelen in het Deltaprogramma voor de toekomst. Dat gebeurt bijvoorbeeld door natuurgebieden met water aan te leggen, of het creëren van waterpleinen zoals in Rotterdam.
Laag- en hoog Nederland
“Niet overal in Nederland speelt hetzelfde probleem, wanneer er droogte is.” Johannes legt uit de situatie in laag Nederland (het westen en een deel van het noorden) verschilt van die van hoog Nederland (de zandgronden).
“In laag Nederland heb je vooral te maken verzilting. Dat houdt in dat de verhouding zoet- en zout water niet in evenwicht is en zout water de overhand krijgt. Vooral mensen in de sector van de boom- en gewassenteelt en de glastuinbouw hebben daar last van. In het Noorden van het land is het vooral zaak dat het water vastgehouden wordt, zodat het niet gelijk naar het lage gedeelte van Nederland stroomt.
Natuurlijke hulpmiddelen en innovatie
Binnen zijn opleiding en stages leerde Johannes onder andere dat je water kunt sturen door bijvoorbeeld “building with nature”. Het hout wat in de watergangen (bijvoorbeeld een rivier of kanaal) valt, houdt zo het water tegen.
Ook met betrekking tot het zoetwaterprobleem ziet Johannes kansen. ‘”In Israël zijn nu al technieken die het mogelijk maken om zout water in zoet water om te zetten. Zout water is trouwens wel bruikbaar, je kan er prima energie mee opwekken door stuwdammen. Verder kan je denken aan uitbreiding van zoetwateropslag.”
Bewustzijn
De impact van water op de wereld is groter dan veel mensen denken, vermoedt Johannes. Daarom wil hij bewustzijn creëren van het belang van water. “Water raakt alle kwesties van deze tijd: veiligheid, migratie, voeding, energievoorziening, armoede, klimaatverandering. Zo komen vluchtelingen bijvoorbeeld onder andere naar Europa vanwege een gebrek aan (schoon) (drink)water
Mbo-ambassadeur
Jaarlijks organiseert het Ministerie van Onderwijs samen met de mbo-raad de nationale verkiezing tot mbo-ambassadeur. Elke mbo-instelling mag een student(e) voordragen. Johannes mag namens Helicon meedoen. Op de vraag waarom hij meedoet: ‘Ik wil graag meedenken met beslissingen omtrent watervoorziening. Droogte en water zijn uitdagingen, het moet meer gaan leven, ook onder jongeren. Zij zijn immers de volgende generatie. We leven in een democratie en mogen dus ook het waterschapsbestuur samenstellen. Dit bestuur beslist over de hoogte van belastingen en in periodes van droogte bijvoorbeeld over de beregeningsverboden voor agrariërs. Daar wil ik graag in meedenken.”