Twee jaar geleden wist ze nog niet dat ze de hogere hotelschool zou gaan doen. „Eigenlijk was mijn huidige opleiding bedoeld als een tussenfase om te zien of dit echt iets voor me zou zijn. Nou, dat blijkt dus zo te zijn.”

Joanne weet wat het is om in de horeca te werken. Haar vader is al jaren werkzaam bij Elstar Catering. Regelmatig werkt ze samen met hem, zoals enkele weken geleden op een oldtimerveiling in Barneveld. Vooral van het werk geniet ze. „Je moet sociaal zijn en enthousiast. Gasten hebben feilloos in de gaten of je gestrest bent of niet. En je moet niet te moeilijk doen. Als gasten nog een uurtje naborrelen en je wilt eigenlijk naar huis, moet je een knop om kunnen zetten. Dan maar een uurtje later thuis.”

Verjaardag

Joanne erkent dat het niet altijd meevalt om leuke dingen af te zeggen voor het werk. Een verjaardag waar ze niet heen kan, of een tweede kerstdag waarop gewerkt moet worden. „Daar baal ik wel eens van”, erkent ze. „Maar als ik dan weer bezig ben, geniet ik weer van het contact met collega’s en gasten. Dat geeft ook weer energie.”

Als jong meisje zag ze de horeca al van binnenuit. „Dan zie je mensen met hoge functies en denk je: dáár wil ik ook een keer staan. Dat heeft me altijd gemotiveerd om door te gaan.”

"Als gasten nog een uurtje naborrelen en je wilt eigenlijk naar huis, moet je een knop om kunnen zetten."

Het liefst gaat ze de economische kant op met haar opleiding. De rest van haar leven gasten bedienen ziet ze dan ook niet zitten. „Maar een kantoorfunctie is ook niets voor me. Het lijkt me mooi om iets te doen met gastvrijheid creëren, bijvoorbeeld in een ziekenhuis. Of in het bankwezen, daar speelt gastvrijheid ook een steeds grotere rol. Tegelijk vind ik de verkoopkant ook leuk. Of het organiseren van bruiloften. Dat is het mooie, maar ook het lastige van deze opleiding: je kunt er werkelijk alle kanten mee op.”

"Zeg nóóit een keer ja tegen zondagswerk, want dan ben je verkocht."

Duidelijk over zondag

Joanne Hertgers ziet al vanaf haar vijftiende hoe haar vader omgaat met zondagswerk. „Zolang je vanaf het begin maar duidelijk bent, kom je een heel eind. Zorg dat je op andere dagen 100 procent inzet toont. Dat levert respect op. Pas ben ik bij een bedrijf begonnen. Daar heb ik gezegd dat ik op zondag niet wil werken, maar de rest van de dagen geen eisen heb. Die ruime beschikbaarheid weegt op tegen het niet werken op zondag. En zeg nóóit een keer ja tegen zondagswerk, want dan ben je verkocht.”

Dit artikel was onderdeel van een special van het Reformatorisch Dagblad over zondagsrust.