Marcel Vroegop, jeugdwerker van het HJW, heet de jongeren uit alle delen van Nederland hartelijk welkom. Het thema van de dag is minder vanzelfsprekend dan het lijkt, vertelt hij. Want is iedereen werkelijk bezig met het volgen van Jezus? „Als het verlangen naar dat volgen nog niet in je hart is, hoop ik dat het vandaag geboren wordt.”
„God heeft een geweldig plan voor je. Zou je dat zo zeggen?” Geroezemoes volgt, na de vraag van ds. M. K. de Wilde. Hij houdt een lezing over het komen van de duisternis tot het licht. „Vraag het eens aan degene die naast je zit, die je kent, of die je juist niet kent”, spoort hij aan. De een vindt het te positief klinken, de ander zegt: God kan wel een mooi plan hebben, maar of jij dat plan ook mooi vindt?
Vroegop herkent dat wel. „Jezus volgen gaat niet van een leien dakje”, zegt hij. Een christen kan vervolging meemaken. Dat wordt duidelijk uit het voorlichtingspraatje van een vrijwilliger van Stichting de Ondergrondse Kerk (SDOK).
Vroegop lanceert een andere casus. „Je hebt jongeren die een duidelijk getuigenis geven van hoe ze radicaal tot geloof komen. En jij kunt dat niet zeggen, dus: Is mijn bekering wel echt? Zit het wel goed met mij?” Ds. De Wilde komt met een verrassend antwoord: „Je moet niet de vraag stellen: Ben ik bekeerd? maar: Is er bekering in mijn leven? Is dat in mijn leven te zien?” Vroegop voegt daaraan toe: „Ons leven is onvolmaakt, we hebben Gods genade steeds nodig, vandaag en morgen.”
Na het middagprogramma is er tijd om elkaar te ontmoeten, onder het genot van broodjes, soep en snacks. De jongeren hebben tijd om bij te praten met bekenden én om nieuwe contacten te leggen.
Yona (You’re not alone), een organisatie die jongeren bewust wil maken van socialemediagebruik, is van de partij met een stand. „Jongeren worstelen met een verantwoord gebruik van hun smartphone. De een zit uren te chatten, een ander raakt verstrikt in porno”, vertelt een vrijwilligster. „Yona wil helpen het tij te keren met een app en een buddy.”
’s Avonds, bij de sing-in, wordt het drukker in de sfeervolle dorpskerk van Hoevelaken. Jongeren die op zaterdag werken, kunnen ’s avonds ook aanschuiven. Liederen van alle soorten passeren de revue. Psalmen, gezangen, opwekkingsliederen. Bekende teksten zijn het: „Vaste rots van mijn behoud, als de zonde mij benauwt” en „Hoe wonderlijk mooi is uw eeuwige naam.” Na de sing-in kunnen de jongeren tijdens workshops doorpraten over wat ze die dag hebben gehoord.
Overal vandaan
De jongeren komen uit het hele land. Reinier Breedveld (22) is er voor de tweede keer, samen met zijn vriendin Anneleen Bolk (22), beiden afkomstig uit Nieuw-Lekkerland. Reinier vindt het belangrijk dat jongeren hier samen zijn om dingen te bespreken die direct hun leefwereld raken. „Hoe doe je dat, volgeling van Jezus zijn, in het dagelijks leven. Dat is best moeilijk. Je wordt gauw afgeleid, vooral door allerlei drukte.”
Reinier is timmerman. Heeft hij het moeilijk op de werkvloer? „Nee, hoor”, lacht hij, „ik heb alleen christelijke collega’s, een beschermd wereldje dus.”
Appeldagen zijn een mooie aanvulling op de zondagse diensten, vindt hij. „Je kunt nu gericht met elkaar over de dingen doorpraten.” Zijn vriendin Anneleen vindt het belangrijk dat jongeren met elkaar zingen en in open gesprekken met de onderwerpen bezig zijn. „Het gaat om de belangrijkste doelen in je leven.”
Joran van Vliet (23), werkzaam bij een technische groothandel in Hazerswoude, is getrouwd en verwacht binnenkort zijn eerste kind. „Best een uitzondering, een getrouwde op een appeldag van het HJW”, zegt hij. Joran is erg enthousiast over de dag. „Het zijn de bekende geloofsvragen die je hier hoort, gericht op jongeren. Het is heel bijzonder dat de hoogheilige God met zondaren van doen wil hebben. We mogen op grond van de belofte van het Woord tot Hem komen en zo zekerheid van het geloof vinden.”