Veertig miljoen spelers wereldwijd en een omzet van honderden miljoenen euro’s: Fortnite is een absolute kaskraker. Het spel prijkt boven aan de lijstjes van meest gespeelde games. Niet alleen dat: het is ook het meest bekéken spel van dit moment. Drie vragen en antwoorden.
Wat is Fortnite: Battle Royale?
Het principe van het spel is simpel: honderd spelers worden vanuit een vliegende autobus op een eiland gedropt. Daar geldt het recht van de sterkste: wie overleeft, heeft gewonnen. En overleven kan alleen als je alle andere tegenspelers doodschiet.
Fortnite is een zogenaamde ”third person shooter”, een schietspel waarbij je als het ware dicht achter de spelfiguur aanloopt. Vanuit dat perspectief beleef je alle actie. Op het eiland zijn allerlei kisten verstopt. Daarin zitten waardevolle spullen die het makkelijker maken om de strijd te winnen: wapens, munitie, verbandmiddelen. Het is zaak om snel kisten te vinden, want hoe geavanceerder je wapens, hoe beter je je mannetje staat in vuurgevechten. Zo zijn er pistolen, shotguns, maar ook semi-automatische aanvalswapens, mitrailleurs en zelfs raketwerpers.
Het primaire gereedschap van de spelfiguur is een houweel. Daarmee kan werkelijk alles op het eiland aan gort worden geslagen. Het helpt bij het vinden van kisten, maar het levert ook bouwmateriaal –hout en metaal– op. Daarmee kun je bijvoorbeeld trappen en muren bouwen, handig om bij je tegenstanders te komen. Of juist uit hun buurt te blijven. Dat maakt bouwen als overlevingstactiek minstens zo belangrijk als schieten.
Tijdens het spel wordt het eiland als gevolg van elektrische stormen steeds kleiner. Zo worden de spelers –waarvan er steeds minder overblijven– voortdurend naar elkaar toegedreven. De besten blijven over en moeten binnen een klein oppervlakte de finale strijd leveren. De winnaar is degene die zijn laatste rivaal omlegt: Victory Royale! Daarmee is het potje afgelopen.
Waarom is Fortnite zo populair?
Fortnite is sinds de zomer van 2017 op de markt en kende aanvankelijk een bescheiden succes. Nadat in september van dat jaar producent Epic Games de spelmodus ”Battle Royale” toevoegde, nam de populariteit een ongekende vlucht. Battle Royale is een genre dat ook in andere spellen en films voorkomt. Het draait om overleven en het uitschakelen van tegenstanders.
Dat Fortnite dit op zichzelf niet nieuwe genre zo succesvol weet uit te buiten, komt door een combinatie van factoren. Niet onbelangrijk: het spel is gratis. Het is bovendien beschikbaar op alle mogelijke platforms: de pc, spelcomputers, Appleapparaten. Een Androidversie is onderweg.
Anders dan andere populaire schietspellen is Fortnite verre van realistisch. Het heeft meer weg van een tekenfilm dan van een gewelddadige shooter. Bloed en dode lichamen zijn er niet te zien; tegenstanders die het loodje leggen, verdwijnen gewoon. De hele setting van het eiland oogt cartoonesk. De felle kleuren en stripfiguurachtige spelers, uitgedost in fantasierijke kostuums, zijn aantrekkelijk voor jongere spelers. Realistische schietspellen zoals Call of Duty kennen een formele leeftijdsgrens van 17 jaar; Fortnite mag al vanaf 12 jaar worden gespeeld.
Fabrikant Epic Games zorgt met frequente updates van het spel dat er steeds weer nieuwe dingen te ontdekken zijn. Spelers blijven daardoor terugkomen. Een potje duurt bovendien maximaal twintig minuten; die korte, maar hevige spanningsboog draagt ongetwijfeld bij aan de aantrekkelijkheid van de game.
Misschien wel het belangrijkste in het succes van Fortnite is de sociale component. Je kunt het spel namelijk met vrienden spelen. Samen vorm je dan een team, wat de overlevingskansen van jou en je vrienden een stuk groter maakt. Fortnite is daarbij leuk en spannend om naar te kijken; dat gebeurt dan ook massaal, bijvoorbeeld via de website Twitch. Op die site zenden gamers hun potjes live uit, voorzien van commentaar. Fortnite is zo inmiddels de meest bekeken game ooit; een ‘uitzending’ door een bekende gamer werd er onlangs door maar liefst 600.000 mensen tegelijkertijd gevolgd.
Moeten ouders zich zorgen maken?
Mijn 14-jarige zoon vraagt al geruime tijd toestemming om het spel te mogen downloaden. Naar eigen zeggen spelen al zijn vrienden het en is het op zijn reformatorische vo-school het gesprek van de dag. Nadat ik het spel een aantal keren zelf heb gespeeld, zegt mijn gevoel: nee. Al begrijp ik nu ook volledig de enorme aantrekkingskracht ervan.
Uiteindelijk is Fortnite toch gewelddadig. Het mag er dan kleurrijk en stripachtig uitzien, alléén wie zijn tegenstanders vermoordt, blijft in leven. Ja, dat gebeurt zonder bloedspetters en rondvliegende lichaamsdelen, zoals in andere games vaak is te zien. Maar het omleggen van anderen verdraagt zich niet met een Bijbelse levenshouding. Ook niet in een spelletje.
Ik maak me ook zorgen over het verslavende karakter ervan. Afhankelijk van de aard en de gevoeligheid van het kind, kan het moeilijk zijn om te stoppen. Potjes duren weliswaar slechts twintig minuten, maar de kick is dermate groot dat het aanlokkelijk is om te blijven spelen. Uiteindelijk wil je toch een keer winnen.
Daarnaast: het spel is gratis, maar toch kent Fortnite een geweldige omzet. Alleen al in maart leverde het spel de producent honderden miljoenen op. Dat geld wordt hoofdzakelijk verdiend met de verkoop van ”skins”, populaire outfits voor je speler. Zo’n skin onderscheidt je van andere spelers, en is daarom erg gewild. En daarmee kan een gratis spel toch nog een hoop geld gaan kosten.
De 18-jarige Jeroen speelt elke dag Fortnite. Hij legt uit waarom.
„Fortnite: Battle Royale is een spel waarin allerlei verschillende elementen een rol spelen. Het is niet alleen een kwestie van goed kunnen schieten; je moet ook bouwen om te kunnen overleven. Van tevoren is onmogelijk te zeggen of je weer in de top tien gaat eindigen. Dat maakt het elke keer weer spannend.
De game trekt een heel breed publiek: van Minecraftspelers tot fanatieke schietspelfans. Het is de kunst om spelers te behouden, maar dat doet Fortnite perfect. De fabrikant komt elke week met updates, luistert naar de community en laat spelers meedenken.
Je kunt samen met vrienden spelen: in duo’s of in teams. Het komt dan aan op samenwerking om te winnen. Het leukste hiervan is dat je samen een hobby deelt; je kunt niet alleen samen gamen, maar er ook samen over praten.
Ik ben christen, maar ik heb persoonlijk geen moeite met het neerschieten van tegenspelers. Fortnite is vormgegeven als een cartoon; je ziet geen bloed, geen ledematen rondvliegen en je kunt niemand martelen. Het is heel speels neergezet.
Recent las ik in een opinieartikel in het Reformatorisch Dagblad dat jongens gewoon jongens moeten kunnen zijn. Iedere man heeft vroeger buiten soldaatje gespeeld; ik ervaar het spelen van Fortnite als hetzelfde. Je schiet weliswaar op anderen, maar ik interpreteer het als twee spelers die aan elkaar kunnen laten zien hoe goed ze zijn. Word je neergeschoten, dan was de ander simpelweg beter.
Ik ben competitief ingesteld. Van heel veel dingen maak ik een wedstrijd, waarbij ik natuurlijk graag wil winnen. In Fortnite moet je 99 tegenspelers verslaan; als dat niet lukt, kan ik alleen maar respect hebben voor degene die wel wint.
Er wordt vaak gezegd dat schietspellen agressief maken. Dit is natuurlijk persoonlijk, maar als ik het voetbalspel FIFA speel, kan ik woest worden als het niet lukt. Met een schietspel is me dat nog nooit gebeurd.
Ouders zouden zich moeten verdiepen in de spellen die hun kinderen spelen. Ik zou mijn kinderen liever Fortnite laten spelen dan andere schietspellen. Bij Fortnite is het bouwen van torens en muren belangrijk; met alleen schieten zul je in dit spel niet ver komen.”