Al deze verschrikkelijke gebeurtenissen herinneren ons aan de woorden van de Heere Jezus. En nog is het einde niet. Wij mensen weten niet wanneer het einde komt, maar dát het komt is zeker. Als een dief in de nacht, staat er in de Bijbel. Hij komt. Harry Donkersteeg (14) uit Ede en zijn vader praten samen over het einde der tijden.
Denk je weleens aan de wederkomst van de Heere Jezus als je hoort over alle rampen?
Deze dingen gebeurden vroeger ook. Toen waren er ook aardbevingen. Het zijn wel tekenen van de eindtijd, maar je kunt niet precies uitrekenen wanneer het is. De link tussen het nieuws en de wederkomst leg ik niet direct.
Praat je met mensen over de wederkomst?
Op school hebben we met godsdienst discussies. Met vrienden praat ik er niet over. Over Trump en zijn dreigende taal praten we weleens. Dan zeggen we tegen elkaar dat het kan doorslaan, zodat er oorlog komt. Maar in Nederland heb je daar niet direct last van.
Heb je ooit iets meegemaakt waardoor je over de wederkomst ging nadenken?
In de kerk word je er tijdens de preek weleens bij stilgezet. Dan denk je erover na, maar je bent het ook zo weer kwijt. Het is belangrijk dat je bekeerd bent voor het einde komt. Eigenlijk zou je jezelf wel moeten veranderen. Dat weet je, maar dat ervaar je niet zo. Ook als mijn vader iets vertelt over een sterfgeval op zijn werk op de ambulance is het niet persoonlijk; je kent zo’n patiënt niet. Er gebeuren zo véél ongelukken.
Kun je begrijpen dat Gods kinderen uitzien naar de wederkomst van de Zoon?
Aan de ene kant wel, omdat er dan geen pijn meer is. En omdat je dan eeuwig bij de Heere bent. Maar eerlijk gezegd kan ik het niet begrijpen zoals een kind van God dat kan.
Dacht u als jongere weleens na over de wederkomst?
Als kind was ik er bang voor. Omdat je je er geen voorstelling van kunt maken. Nu denk ik: wanneer komt die dag? Maar tot mijn schaamte moet ik zeggen dat ik er ook niet elke dag naar uitzie.
Spreekt u met Harry over de tekenen der tijden?
Wat we in de wereld zien gebeuren, zijn zeker tekenen van de eindtijd. Maar in de meidagen van 1940, toen Duitsland Nederland binnenviel, waren er ongetwijfeld ook mensen die het einde verwachtten. Dat is wat Harry bedoelt met zijn opmerking dat dat vroeger ook gebeurde. Harry gelooft wel dat er een wederkomst komt.En als het nou eens morgen zo ver is? Ik denk aan zondag 10 over Gods voorzienigheid en aan een preek die we pas hoorden over de pottenbakker. Kun je het in vertrouwen overgeven in Zijn handen? Dan hoef je niet bang te zijn. Belangrijker is: ben je bereid als voor jou het einde van je leven komt?
In uw werk als ambulanceverpleegkundige komt u regelmatig met de dood in aanraking. Welke invloed heeft dat op gesprekken met uw kinderen?
Soms vertel ik wat ik meemaak op de ambulance. Laatst was er een meisje van 13 dat zichzelf had vergiftigd. Ik zie veel sterfegevallen, rouw en persoonlijke problemen. Dat maakt zeker uit in het opvoeden. Een echt gesprek hierover hebben is lastig. Het liefst zou je je kinderen dwingen om in te gaan (Lukas 14:23).
Dat er geen wolken zijn, hoeft immers niet te beteken dat Hij vandaag niet komt. De HEERE kan immers alles. Ook bij heldere hemel kan hij plotseling wolken geven om zijn wederkomst waar te maken.
Bovendien kan het zijn dat je al veel eerder dan de wederkomst opgeroepen wordt om voor God te verschijnen. Je kunt ook onverwacht sterven, bijvoorbeeld door een ongeluk of een ernstige ziekte. Sterven betekent God ontmoeten. Is Hij dan je Rechter of je Redder?