Dat het niet gewoon is dat je bord elke dag weer vol ligt, blijkt duidelijk uit de nieuwe familietentoonstelling ”De wereld op je bord” in het Maritiem Museum in Rotterdam. De tentoonstelling, die dit weekend wordt geopend, laat de herkomst van acht soorten etenswaren zien (zie ook kader).

„Met deze tentoonstelling laten we zien hoe enorm de invloed van de scheepvaart is. Van al ons eten wordt 90 procent per schip vervoerd. Zonder schepen zou het karige boel zijn op ons bord”, vertelt Judith Freijser van het museum.

Een belangrijk onderdeel van de tentoonstelling is een spel. Op een levensgrote wereldkaart kunnen kinderen met reuzegrote schepen als pionnen over de wereld ‘varen’. Op zoek naar koffie, cacao, aardappelen, specerijen, rijst, pinda’s, sinaasappelsap en bananen in verre oorden. Conservator Ron Brand: „Er valt van alles te zien, voelen en ruiken.”

Aan de hand van opdrachten leer je van alles over de producten. Je kunt ook aanschuiven aan kleurrijk gedekte eettafels waar je nog meer te weten kunt komen over de desbetreffende etenswaren. In de tentoonstelling hangt ook een echt schilderij van Vincent van Gogh: ”Stilleven met aardappels”. Bij bijna elk product staat wel een model van de schepen waarin de producten vervoerd worden. Verder kunt je acht unieke recepten verzamelen van topkok Pierre Wind. Dan kun je thuis ook nog aan de slag.


 

Grappige feiten over acht etenswaren

In ”De wereld op je bord” staan acht producten in de schijnwerpers. Alle acht hebben ze iets met de scheepvaart te maken. Niet alleen omdat veel etenswaren een wereldreis achter de rug hebben, maar ook omdat er schepen aan te pas zijn gekomen om de producten te ontdekken.
Bananen: De banaan is het populairste stuk fruit ter wereld. In Nederland eten we samen 720 miljoen bananen per jaar.
Aardappels: Niets Hollandser dan aardappels met groenten? Mis! Piepers komen van oorsprong uit Peru, Zuid-Amerika. Spaanse ontdekkingsreizigers brachten zo’n 500 jaar geleden de eerste plantjes mee. Inmiddels is Nederland de grootste aardappelexporteur ter wereld.
Koffie: De Nederlandse koopman Hendrick Zwaardecroon nam rond 1700 stiekem een koffieplantje mee vanuit Jemen naar Nederlands-Indië. En met succes. De koffiehandel heeft de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) geen windeieren gelegd.
Rijst: Rijst is het meest gegeten voedsel ter wereld. In Rotterdam werd in 1924 het eerste Chinese restaurant van Europa geopend.
Specerijen: Zonder specerijen als peper, nootmuskaat, kaneel of kruidnagel is je eten maar een flauwe boel. Toen specerijen zo’n 500 jaar geleden voor het eerst vanuit Azië verscheept werden, waren ze peperduur en werden ze vooral als medicijn gebruikt.
Pinda’s: Wist je dat pinda’s geen noten zijn, maar peulvruchten? Tijdens de crisis rond 1930 verkochten werkloze Chinese zeelui –zogenaamde pindachinezen– in Rotterdam pindakoekjes op straat.
Cacao: Chocola wordt gemaakt van cacaobonen. In elke cacaovrucht, die lijkt op een rugbybal, zitten dertig tot veertig pitten, de bonen. Amsterdam is de grootste cacaohaven ter wereld.
Sinaasappels: Door vers geperst sinaasappelsap in te dikken kan een sapschip vijf keer meer meenemen en door het sap in te vriezen, bederft het niet.