De conferentie die in groepsaccommodatie De Buiteling in het Gelderse dorpje werd gehouden, had als thema: ”Als God er niet is?” Vrijdagavond luisterden de 54 deelnemers naar een inleiding van ds. W. Visscher over dit thema.

Als het corveeteam alle borden, bekers en bestek van het zaterdagontbijt gereinigd en opgeruimd heeft, zijn de meeste wandelaars weer terug. Tijd voor de Bijbelstudie. Stoelen worden over de plavuizen naar
de grote huiskamer gesleept. Vijf minuten later heeft iedereen een plek en leest staflid Alienke Hoogendoorn Jesaja 44:10-17 voor.

De Bijbelverzen gaan over de dwaasheid van het aanbidden van afgodsbeelden. Ed van Hell, die tot komende donderdag directeur van stichting Ontmoeting is, houdt een Bijbelstudie naar aanleiding van het gedeelte. „Noem me maar Ed, want mijn achternaam is niet zo prettig”, begint hij.

Ieder mens heeft een ingeschapen godskennis, aldus Van Hell. Dat blijkt ook uit Jesaja 44. Mensen die God niet kennen, maken afgodsbeelden om die te aanbidden. Die beelden zijn van hetzelfde materiaal als waar een kachel mee gestookt wordt, klinkt het spottend in vers 15 en 16. Van Hell: „Je denkt misschien: dwaasheid. Maar doen wij niet hetzelfde? Maken wij met onze hersenen ook niet een beeld van God? Diezelfde hersenen gebruiken we ook voor allerlei dwaze bezigheden.”

Schrijf op een blaadje de twee woorden die als eerste in je opkomen als je het woord God hoort, is Van Hells opdracht voor de bijna zestig aanwezige deelnemers. Aan de hand van de opgeschreven woorden gaan de jongeren in duo’s in gesprek over hun godsbeeld.

Na twintig minuten is het tijd voor een plenaire bespreking. „Ik had onzichtbaar en aanwezig opgeschreven”, vertelt een deelnemer op de voorste rij. De termen almachtig, zorgzaam, heilig, onbegrijpelijk en liefde worden ook veel genoemd.

„Wat nu als dat beeld van God niet klopt”, vraagt Van Hell de zaal. „Het is toch ideaal als jouw godsbeeld niet klopt”, richt hij zich tot een jongen die ”Schepper” en ”moeilijk” op zijn briefje schreef. „Als God makkelijk te begrijpen zou zijn, dan had je toch veel minder vragen”, prikkelt de Ontmoetingbestuurder. Wenkbrauwen fronsen.

„Het punt is: ons beeld van God klopt niet. De God Die wij in onze hersenen creëren, bestaat niet”, vertelt Van Hell de zaal vol vragende blikken. „Maar als ik in de Bijbel lees dat de Heere heilig is, dan klopt dat toch”, reageert een vrouwelijke deelnemer. „Dat zeg je dan op basis van de Schrift, maar dan heb je het over een heel klein deel van Wie Hij echt is”, klinkt het antwoord.

Het juiste godsbeeld bestaat alleen wanneer er sprake is van een levende relatie met Jezus Christus. Hij is het Woord Dat het juiste zicht geeft op Wie God wil zijn, aldus Van Hell. „En zo’n relatie krijg je door een weg van bekering en wedergeboorte. Van daaruit moet je dat godsbeeld wel gaan onderzoeken en toetsen. Lees de Bijbel: wat staat daarin over God en hoe Hij gekend wil worden? Buig je knieën om licht over dat wat je leest en hoort.”

„Soms voel en ervaar ik, bijvoorbeeld tijdens een preek, dat God werkt”, vertelt een deelnemer. „Maar hoe weet ik zeker of dat echt van Hem is, en dat ik het me niet gewoon inbeeld?” Gooi indrukken en ervaringen niet in de prullenbak, maar leg ze terug bij God, adviseert Van Hell. „Vraag Hem: wat heeft U hiermee te zeggen? Alleen Hij kan daar het juiste antwoord op geven.”


Wendy Koster (17) uit Elspeet

Wat vind je van de conferentie?

„Het is mooi om te merken dat alle jongeren met dezelfde vragen lopen. De meeste vragen die tijdens de Bijbelstudie gesteld werden, heb ik ook. Tijdens dit weekend kun je er samen over nadenken.”

Het thema luidt ”Als God er niet is?”. Wanneer besefte jij: God bestaat echt?

„In de loop van mijn puberteit gedroeg ik me steeds minder als christen, al leek ik voor de buitenwereld wel een nette refo. Tijdens een Bijbelstudie die we op een werkweek van school hielden, realiseerde ik me ineens dat ik zo niet door kon gaan, omdat het dan verkeerd zou aflopen. Door die omkering ben ik wel gaan beseffen dat God bestaat. Ik heb wel steeds meer vragen, maar hoe meer ik erover nadenk, hoe zekerder ik ervan ben dat Hij er echt is.”


Thomas van den Beukel (17) uit Ermelo

Jij bent jarig. Gefeliciteerd. Moet je niet bij je familie zijn?

„Nou, een vriend zei dat ik echt eens naar zo’n conferentie moest. Dus ik schreef me in. Toen ik het mijn moeder vertelde, zei ze: Maar dan ben je jarig. Dat zag ik over het hoofd, maar vanavond ga ik nog even naar huis om taart te eten.”

Wat als God er niet is?

„Dan zou ik me vermoedelijk niet aan alle gedragsregels houden. Met alcohol, bijvoorbeeld. Nu houd ik maat, omdat het niet christelijk en fatsoenlijk is om veel te drinken. Maar als God er niet zou zijn, had je leven ook geen doel. Dan kun je wel meer alcohol drinken, maar het levert je niets op.”


Margreth Spelt (17) uit Uddel

Welke twee woorden komen bij jou boven als je het woord God hoort?

„Machtig en onbegrijpelijk. Vanochtend maakten we een wandeling door de natuur. Dat was zo mooi. Dan zie je Gods macht in de schepping. En door Zijn macht regeert Hij de hele aarde. Als Hij er niet zou zijn, zou het een rommeltje worden in de wereld, in ieders leven. Maar God is ook onbegrijpelijk. Als ik naar Hem kijk, snap ik heel veel dingen niet.”

Wat als God er niet is?

„Dan zouden veel vragen over Hem en het geloof niet nodig zijn. Ergens zou dat wel fijn zijn. Maar, Hij bestaat wel. Daar twijfel ik niet over.”