„Ik probeer zo veel mogelijk de profeet na te volgen. Volgens de Koran was hij de perfecte moslim.” De talloze verplichtingen in de islam voelen voor hem niet als zodanig. „Het is mijn manier van leven.”
De Marokkaanse Nederlander uit Wierden werkt bij McDonald’s. Hamburgers zijn echter niet allemaal hallal. „Verkopen mag, eten niet”, reageert Moukkaddim. „Moslims een hamburger aansmeren, mag ook niet.”
De soenniet –„de islam kent 73 stromingen”– betreurt de afnemende religiositeit onder jongeren. „Ik zie zelf de waarde van religie. Het levert een mooiere samenleving op.” Met moslimextremisme heeft hij niets. „Dat zijn rotte appels.”
„Muziek een gave van God”
Lianne Valk (19), afkomstig uit Wateringen, studerend in Amsterdam, is actief in de rooms-katholieke kerk. Ze zingt in het jongerenkoor Corbula, zet zich in voor de rooms-katholieke jongerengroep Westland en zet haar schouders onder het tienerwerk van de Katholieke Charismatische Vernieuwing. „Zingen is leuk. Muziek is een bijzonder instrument dat God heeft gegeven.”
Het afnemend religieus besef, zoals blijkt uit CBS-onderzoek, ervaart ze aan den lijve. „Als er één stad niet gelovig is, dan is het Amsterdam wel. Ook in het Westland zijn veel mensen niet gelovig. Op mijn opleiding is één student protestant.”
Voor Valk heeft religie grote waarde. „Ik heb heel erg ervaren dat je echt waardevol bent in de ogen van God. In gebed en door Bijbelteksten heen. Een mooi Bijbelgedeelte vind ik 1 Korinthe 13 over de liefde.”
Lees hier het interview met de reformatorische Alien Voorwinden (17) over het CBS-onderzoek.