De (stroopwafel)actie is bedoeld om geld bij elkaar te krijgen voor onderwijs in het Afrikaanse Burkina Faso. Jongelui op een step komen tijdens het programma de zaal binnenrijden met het motto: ”Liefhebben op afstand”. De steps kunnen verhuurd worden om geld op te halen voor het goede doel.

Er is nog meer te beleven rond het thema ”Vreemdeling of vrijbuiter”. Zijn er jongeren in de zaal die zich meer vrijbuiter dan vreemdeling voelen, vraagt Jurjen ten Brinke aan de zaal. Verschillende vingers gaan omhoog. De evangelist van Hoop voor Noord uit Amsterdam zegt dat een christen zowel vreemdeling als vrijbuiter kan zijn. Hij verwijst naar 1 Korinthe 9:19, waar staat dat Paulus van alles vrij is. „Vrij zijn in God betekent niet dat je lekker je gang kunt gaan maar dat je iedereen wilt dienen, opdat anderen de Heere Jezus Christus leren kennen.”

Ds. C. P. de Boer vraagt de aanwezige jongeren naar hun digitale identiteit. Hij houdt hun twee voorbeelden voor van overleden jongeren. Na het overlijden van de ene jongere sprak de mentor daarover school met zijn klas. Op een vraag van een leerling over de eeuwige bestemming van de overledene besloot men de Facebookpagina van die jongere te bekijken. Die was heel duidelijk qua muziekkeuze en hobby’s.

Het andere voorbeeld was van een meisje dat verongelukte. Toen dat net gebeurd was, ging haar mobiel af die op de grond lag, met een ringtone van Psalm 121. Ds. de Boer: „Wat is jouw digitale identiteit?”


Pieter van der Schelde (20), Scharendijke

Waarom ben je hier?
„Ik kom vooral voor de gezelligheid. Het bevalt me hier goed.”

Wat heb je onthouden van de toespraak van ds. C. P. de Boer?
„Van het meisje dat onder de vrachtwagen kwam. Ze leefde met God en liet zien wie ze was.”

Welke workshop heb je gevolgd en wat is je daarvan bijgebleven?
„”Gevlucht. Gezien. Geliefd” van stichting Gave. Ik heb ervan geleerd hoe je vreemdelingen moet aanspreken en ik zal dat ook proberen te doen.”

Vind je het thema ”vreemdelingen” belangrijk?
„Jazeker, er komen steeds meer vreemdelingen naar ons land. Ze kunnen niet allemaal in ons land blijven maar je moet wel gastvrij zijn.”


Henrik van Straten (19), Middelharnis

Waarom ben je hier?

„Het onderwerp spreekt me aan.”

Wat heb je onthouden van de toespraak van ds. C. P. de Boer?
„Van die klas die de Facebookpagina van een overleden klasgenoot ging bekijken. Je schrikt van wat er op Facebook voorbijkomt, ook van christelijke jongeren.”

Welke workshop heb je gevolgd en wat is je daarvan bijgebleven?
„De workshop ”Op doorreis” van Stichting De Ondergrondse Kerk (SDOK). Ik vond het verhaal over de bijeenkomst van vervolgde voorgangers van christelijke kerken in Vietnam indrukwekkend. Ze waren zo blij dat ze de Heere hadden leren kennen.”

Vind je het thema ”vreemdelingen” belangrijk?
„Jazeker, het onderwerp leeft. Ik vraag me nogal eens af of vluchtelingen wel echte vluchtelingen zijn of dat ze jihadisten zijn die hier met verkeerde bedoelingen komen.”


Pieter-Jan van Strien (21), Kerkwerve

Waarom ben je hier?
„Deze bijeenkomsten geven me geestelijke ondersteuning en ze zijn een goede voorbereiding op de zondag.”

Wat heb je onthouden van de toespraak van ds. C. P. de Boer?
„Het voorbeeld van een blad met genummerde stippen waarop een afbeelding ontstaat als je de lijnen van stip naar stip trekt. Daaraan had ik iets voor mezelf. Het gaat erom of het Woord van God betekenis heeft in je leven.”

Welke workshop heb je gevolgd en wat is je daarvan bijgebleven?
„Dezelfde als Pieter. Het gaat om contact maken. Ik ben van plan om vreemdelingen die ik in een supermarkt tegenkom aan te spreken.”

Vind je het thema ”vreemdelingen” belangrijk?
„Jazeker, ik was in het voorjaar aanwezig tijdens een bijeenkomst van SGP-jongeren over dit onderwerp. Het is belangrijk om het thema van twee kanten te belichten.”