Laureen Goedbloed, lid van het Puntuitpanel, wijst Pakistan aan op de wereldkaart. In dat land speelt het indrukwekkende verhaal uit het boek Pauwblauw van Rosanne Hawke zich af. Het is op waarheid gebaseerd: het leven van Asia Bibi.


Rosanne Hawke beschrijft het verhaal van de tiener Aster. Als enige meisje van haar dorp krijgt ze de kans om te gaan studeren. Haar christelijke levensovertuiging wordt echter niet geaccepteerd op de moslimschool. Mevrouw Abdul, de islamitische lerares, gaat zelfs zover in haar pogingen om Aster te bekeren dat ze haar beschuldigt van blasfemie; ze zou de profeet Mohammed beledigd hebben tijdens een examen. Te midden van een woedende menigte wordt Aster overgebracht naar de gevangenis en wacht ze haar proces af. Een advocate vecht voor haar tegen de ongerechtigheid, maar na jaren wachten onder erbarmelijke omstandigheden wordt Aster toch ter dood veroordeeld.

”Pauwblauw” is een indringend boek. Zeker omdat het verhaal is gebaseerd op het levensverhaal van Asia Bibi, die sinds 2009 wegens blasfemie in een dodencel zit in Pakistan. Ondanks dat dit boek geen happy end heeft, is het een echte aanrader. Het verhaal is aangrijpend, maar wel de realiteit. In het boek verwoordt Maryam, het nichtje van Aster, het op een krachtige manier: „We moeten ons meer verdiepen in het leven van anderen, om te voorkomen dat we te veel worden opgeslokt door ons eigen leven, en om anderen beter te kunnen begrijpen.”

De schrijfster had van mij wat dieper mogen ingaan op de politieke en culturele achtergronden. Zelf wilde ik tijdens het lezen graag meer weten over de geschiedenis van Pakistan. Verder vond ik de beschreven discussies op de blogs Maryam ook niet altijd realistisch overkomen. Het boek heeft een open einde. Veel mensen vinden een gesloten einde prettiger, maar bij dit boek vind ik het heel goed passen. Het niet weten hoe het afloopt, voelt misschien onaangenaam, maar het zet je zeker aan het denken.

Kortom, ”Pauwblauw” is een indrukwekkend boek dat je bewust maakt van de zorgelijke mensenrechtensituatie in Pakistan, met name voor vrouwen en christenen. Het zal niet snel op een literatuurlijst komen, maar het is een mooi verdiepend boek waardoor je mee gaat leven met de situatie van andere christenen op deze wereld.

”Pauwblauw”, Rosanne Hawke; uitg. Voorhoeve, Kampen, 2016; ISBN 978 90 297 2486 9; 256 blz.; € 17,99.


Citaat uit het boek

Tegen de tijd dat de rector zich bij haar heeft gevoegd en mevrouw Abdul klaar was met uitleggen aan juffrouw Saed-Ulla hoe duivels ik wel niet was, had zich een menigte om ons heen gevormd. „Wij willen hier geen godslasteraars!” brulde een man. Ik hoorde de angst in zijn stem, een echo van mijn eigen angst. „Berecht haar onder het sharia-recht, dood haar!” riep een ander.