Vorig jaar liep Tirza op Koningsdag mee in de stoet achter de Oranjes aan en zag ze wat het ontmoeten van de koning met mensen doet. „Ik heb mensen aan de kant van de weg gesproken die ontroerd waren, omdat ze even met de koning spraken. Op Koningsdag ontmoet de koning de Neder­landse burgers. Daar besteedt hij veel aandacht aan.”

Spijbelen

Het Oranjehuis betekent veel voor Tirza. Ze las al van jongs af aan het blad Vorsten bij haar grootouders en leende later boeken over koningshuizen van de bibliotheek. „Ik spijbelde zelfs om het huwelijk van William en Kate te kijken”, biecht ze op. Maar waarom ze door royals gefascineerd is? Dat blijft een mysterie. „Ik vind het interessant dat Nederland na jaren een Republiek te zijn geweest, weer een koninkrijk werd. In de 19e eeuw kwam Willem I ineens op de proppen, terwijl Nederland na de Franse tijd, zo leek het, niets moest hebben van een koningshuis. Het was een land dat streed voor vrijheden en dus niet zat te wachten op een koning aan het hoofd.”

Toch is het Engelse koningshuis Tirza’s favoriet. „Ik vind de Queen een fascinerend figuur. Ze is 91 en nog koningin. Heel stom, maar ik heb een zwak voor Kate en William. En Harry is leuk. Ik volg op Instagram allerlei mensen die binnen vijf minuten weten wat voor jurk Kate aanhad. Het is mijn guilty pleasure daar uren naar te kijken.”

Maar Tirza is niet alleen op de hoogte van de kleding die de royals dragen. Ze weet door jarenlang lezen ook veel over de geschiedenis van koningshuizen en de verhoudingen onderling. „Ik krijg boeken die mijn opa’s en oma’s op zolder vinden, zoals verzamelalbums van Wilhelmina en Juliana. En op mijn verjaardag krijg ik altijd blikken, tegeltjes en mokken die mensen in kringloopwinkels voor me hebben opgesnord. Maar ik wil niet zo’n huis hebben dat volstaat met royaltyspullen.”

Werk

De opgedane kennis gebruikt Tirza onder andere in haar werk voor het Nederlands Dagblad. „Toen ik de master journalistiek deed op de Universiteit van Amsterdam, bedacht ik hoe ik me zou kunnen onderscheiden als journalist. Wat vind ik het allerleukst en waar weet ik alles van? Dat was het koningshuis. Ik ben alleen maar meer gaan lezen en doe nu de verslaggeving van belangrijke evenementen voor het ND.”

Voor de krant maakte ze een van de bijzonderste momenten mee rond haar koningshuizenhobby. Dat was toen ze meeging met het werkbezoek van de koning en de koningin naar Duitsland. „Aan het einde van het werkbezoek waren veel journalisten al afgehaakt. Het was superintensief en ik was ook helemaal kapot. Maar we stonden nog met een paar man als echte doorzetters het koningspaar uit te zwaaien. Ze stapten in de auto, reden voorbij en ik weet bijna zeker dat de koningin toen speciaal naar mij keek en zwaaide.”

Tilburg

Het is geen vraag waar Tirza donderdag te vinden is. In Tilburg natuurlijk. De stad waar de koninklijke familie dit jaar Koningsdag viert. „Best bijzonder, want ze komen met de trein. Dat gebeurde voor het laatst in 1999 in Houten.”

De Koningsdag nieuwe stijl gaat niet meer om meedoen met activiteiten, legt Tirza uit. „De koning wil zien wat een stad te bieden heeft qua handel, cultuur en muziek. Een stad kan zich etaleren. Dat vind ik leuk, net als de feestelijke sfeer op zo’n dag.”

Ondanks al de verschillende onderdelen van het programma heeft Tirza nu al een voorkeur. „Er is een druk programma en een grand finale op een plein. Dat is allemaal leuk en aardig, maar er is één moment waar ik echt bij wil zijn: de ontmoeting tussen de koning en een vluchteling. Rania Sommakia is een Syrische vluchteling die sinds anderhalf jaar in Tilburg woont. Ze is Nederlands gaan leren en zet zich in voor Tilburg. Toen zij hoorde dat de koning en de koningin naar de stad zouden komen, werd ze enthousiast. Ze heeft de ontmoeting gewoon aangevraagd bij de gemeente.”

Gesprek

De ontmoeting springt er voor Tirza uit, omdat het onderwerp ”vluchtelingen” de laatste jaren zo belangrijk is. „Ik hoop dat ik het gesprek kan verstaan, want ik ben heel benieuwd wat Willem-Alexander en Máxima aan haar gaan vragen.”

Als het aan Tirza ligt, wordt de verjaardag van de koning nog jaren gevierd op deze manier. Hoewel er mensen zijn die vinden dat het koningshuis afgeschaft moet worden, denkt Tirza dat dat voor­lopig niet gebeurt. „Nederlanders hebben nog steeds een zwak voor de koninklijke familie. Misschien dat Amalia later wel meer moeite moet doen om de positie te behouden, omdat het vooral onze generatie is die het koningshuis niet meer nodig vindt. Maar het heeft een belangrijke functie. De koning is een baken. Dat zie je als er een ramp gebeurt. Hij is dan het symbool van eenheid.”