Coen Voormeulen, directeur Cash van de DNB, uitte zijn bezorgdheid maandag in het AD. , zo blijkt uit cijfers van de bank en Betaalvereniging Nederland.

Voormeulen vindt dat het betalen met geld mogelijk moet blijven. „Veel mensen hebben moeite met pinnen: een deel van de ouderen, visueel gehandicapten. Ook zijn er 2,5 miljoen laaggeletterden.” Hij wijst op het gevaar voor storingen en hackers. „Cashloos maakt je als samenleving kwetsbaar.”

De opmars van pinbetalen is afgelopen jaren versneld, mede dankzij de komst van contactloze bankpassen. Sinds mei betalen Nederlanders nog maar 39 procent van de gevallen contant, blijkt uit de cijfers.

Geen contant

Jongeren pinnen zoveel mogelijk, bleek uit een reportage van De Gelderlander. David van Lochem (14) die net een broodje afrekende: "Ik betaal alles met de pin tegenwoordig. Contant geld heb ik nog maar amper in m'n portemonnee."

De verslaggever liep ook Pam Tönissen (22) tegen het lijf. Die betaalde op de markt wél met contant geld. Bij de kaasboer. Maar dat is een uitzondering, vertelt hij. "Ik doe dat eigenlijk nooit, alleen in noodgevallen. Dit is echt toeval. Ik heb zelfs amper contant geld in huis, sinds ik op mezelf woon. Het is niet meer zo van deze tijd."

Contactloos

Contactloos pinnen gebeurt zeker onder jongeren aan de lopende band. Delia Voorhoeve (19) vertelt dat ze onlangs zelfs haar pincode was vergeten. "Ik pin altijd contactloos, betaal nooit met contant geld, en was die code gewoon kwijt. Gelukkig kon mijn vriend helpen.’’