Rianda: "Voor het vak 'Secretary support' heb ik onderzocht hoeveel studenten er op deze school een allergie of intolerantie hebben. Zelf heb ik een pinda- en glutenallergie, lactose-intolerantie en kan ik niet goed tegen aardappels. Hierdoor kan ik niet alles eten. Soms liep ik ertegenaan op school. Ik wist dat ik niet de enige was en daarom wilde ik hier wat aan doen. In overleg met de conciërges heb ik een allergievriendelijk assortiment bedacht. Met ingang van 19 maart is de verkoop begonnen. We bieden nu gluten- en melkvrije broodjes, soep en salade aan.

Ik ben blij dat de conciërges openstaan voor verandering in het assortiment. Met een allergie of intolerantie leven is niet altijd makkelijk. Mensen denken dat je bewust aan de lijn doet of jezelf aanstelt. Ook komt het voor dat ze vergeten er rekening mee te houden, terwijl ze het wel weten."

Conciërges: "We zijn blij met het onderzoek van Rianda. Onder de studenten van het Hoornbeeck College in Goes is een enquête afgenomen. Uit de enquête bleek dat er redelijk wat studenten een allergie of intolerantie hebben. Als conciërges willen wij deze studenten ook kunnen voorzien van voedsel. Omdat het natuurlijk vers moet blijven, maken wij de producten op bestelling. Zo kunnen de studenten ’s morgens aangeven wat ze tussen de middag willen eten."

Tips van Rianda voor iemand met een voedselallergie:

- Kom uit voor wat je hebt en vertel waarom je iets niet eet als hier de mogelijkheid voor is.
- Zorg voor jezelf! Neem voor de zekerheid zelf wat mee als je van huis gaat.

Tips van Rianda voor iemand zonder voedselallergie:

- Een allergie is geen erge ziekte, maar eten komt elke dag terug. Neem iemand met een allergie dus altijd serieus!
- Zeker zijn er mensen die af en toe glutenvrij eten, omdat ze het ‘gezonder’ vinden. Dit sluit echter nog niet uit dat er geen mensen zijn met een allergie.
- Vraag waarom iemand iets niet eet en wat eventueel de gevolgen kunnen zijn. Hierdoor kan er meer begrip ontstaan.