Nog voordat het concert begon, was vwo 2-leerlinge Emmelotte Neele (14) uit Waddinxveen al onder de indruk. „We hebben hen tijdens een lunchpauzeconcert op school gehoord; ze zijn echt heel professioneel. Ik ga straks ook met ons projectkoor zingen, maar wij zijn niet zo goed als zij, hoor.”
Even later laten de leden van het schoolkoor van het Református Kollégium uit de Hongaarse stad Pécs horen wat ze in hun mars hebben. Helemaal uit het hoofd zingen ze de mooiste en ingewikkeldste koorstukken. Bijna uitsluitend zonder begeleiding van piano of orgel.
De luisteraars –vooral Driestarleerlingen en hun familie– kunnen bij veel stukken herkennen wat de Hongaren zingen. Niet omdat ze bekende stukken van Bach of Händel laten horen, maar omdat ze psalmen op de gewone, Geneefse melodieën zingen.
Auditie
Als de Hongaarse zangers klaar zijn, is het projectkoor van het Driestar College aan de beurt. Verschil moet er zijn, maar de leerlingen zingen evengoed prachtig, vindt muziekdocent Adema. „De leden van dit onderbouwkoor hebben ook echt auditie moeten doen. Op die manier hebben we de beter zingende leerlingen eruit gevist. Onder leiding van muziekleraar Verduijn hebben ze daarna keihard gerepeteerd.” Eind dit jaar mogen de Goudse leerlingen mee naar Hongarije, voor het andere deel van dit uitwisselingsproject.
De muziekdocenten van het Driestar College kwamen een paar maanden terug op het idee. Leraar Verduijn: „We hadden al jaren contact met deze reformatorische school uit de stad Pécs, voor een reguliere uitwisseling. Toen we hoorden dat ze een heel goed schoolkoor hebben, wilden we daar iets mee doen. Zo ontstond deze uitwisseling waarbij we elkaars muzikale cultuur leren kennen.”
Maandag kwamen zo’n veertig Hongaren van het schoolkoor van het Református Kollégium naar Nederland. Ze kregen onder meer muziekworkshops, rondleidingen door verschillende Hollandse steden, en sliepen bij leerlingen van het Driestar College.
De Hongaarse Klaudia Richter (16) logeerde bij de familie Neele in Waddinxveen. Het bleef niet bij slapen alleen, onthult Driestar-leerling Emmelotte. „We zijn naar het strand geweest, hebben bitterballen gegeten en hebben een bezoek gebracht aan de kaasboer.”
Die kaas vond Klaudia heerlijk: „In Hongarije hebben we wel kaas, maar Goudse kaas heb ik daar nooit gezien. Deze week heb ik dat voor het eerst gegeten.” Het smaakte direct naar meer. Emmelotte: „Ze is er helemaal gek op geworden. We hebben daarom ook gekaasfonduud. Een andere keer aten we pizza; ook toen wilde Klaudia er een met kaas.”
Wat Klaudia verder nog opviel waren de vele nieuwe gebouwen. „In Pécs heb je bijna alleen maar oude gebouwen.” Ook de Nederlandse grachten, weilanden en rivieren vond ze bijzonder.
Goede band
Emmelotte genoot zelf even hard als haar buitenlandse logee. „Het was echt een heel mooie ervaring. Ik had niet verwacht dat we in zo’n korte tijd zo’n goede band zouden opbouwen. We zijn nu goed bevriend.” Wat meewerkte was dat zij en Klaudia allebei van muziek en zingen houden.
In het begin moest het ijs nog wel een beetje breken, meldt Emmelotte. „Wat ik merkte is dat Hongaren van zichzelf in het begin voorzichtig zijn en afstand houden. Maar als je hen in vertrouwen neemt en goede gesprekken met hen voert, zijn ze heel open. Maandag zeiden we nog niks tegen elkaar, maar nu weet ik precies wat ze van mij en mijn familie vindt.” Die gesprekken gingen in het Engels. Emmelotte: „Dat spreekt Klaudia niet heel goed, maar omdat ik tweetalig onderwijs volg, kon ik haar zinnen vaak aanvullen, omdat ik begreep wat ze bedoelde.”
In oktober mag Emmelotte op reis naar Pécs. Daar zal ze nog meer leren van de Hongaarse muziekcultuur. Ze kijkt er nu al naar uit. „Dan zie ik Klaudia weer. We zijn echt vriendinnen geworden. We gaan elkaar nog missen als ze straks weer weggaat.” Haar Hongaarse vriendin zal ook om een andere reden blij zijn met Emmelottes komst, vermoedt de Driestarleerlinge. Lachend: „Dan kan ik weer kaas voor haar meenemen. Dat heeft ze dan al een halfjaar niet kunnen eten.”