Hieronder vind je een korte beschrijving van hoe de verschillende landelijke partijen het hebben gedaan. Tussen haakjes staat wie de landelijke partijleider is.

Het CDA (Christen-Democratisch Appèl, Sybrand Buma) lijkt de grootste partij te blijven. Met alle gemeenten bij elkaar gerekend, haalde het CDA 13,5% van alle stemmen. De VVD kwam uit op 13,2%.

Van de landelijke partijen kun je wel zeggen dat GroenLinks (Jesse Klaver) de grootste winst geboekt heeft. De partij haalde 8,4% van alle stemmen. Dat was vier jaar geleden nog 5,0%. GroenLinks is de grootste geworden in veel grote steden: Amsterdam, Utrecht, Delft, Haarlem, Nijmegen, Arnhem, Wageningen en Culemborg. In Nijmegen kreeg de partij zelfs bijna een kwart van de stemmen. D66 (Democraten 66, Alexander Pechtold) verliest juist fors in de grote steden.

De PVV (Partij voor de Vrijheid, Geert Wilders) heeft het ook minder goed gedaan. In veel gemeenten komt de partij voor het eerst in de gemeenteraad, maar in plaatsen waar de PVV al eerder meedeed, verliest het veel zetels.

Nieuwkomers Denk (Tunahan Kuzu), 50Plus (Henk Krol) en Forum voor Democratie (Thierry Baudet) haalden in het grootse deel van de gemeenten waar ze meededen een of meerdere zetels.

De PvdA (Partij van de Arbeid, Lodewijk Asscher) moet opnieuw een verlies verwerken. De partij kreeg in 2006 nog 23,4% van de stemmen en was daarmee de grootste partij. Nu heeft de PvdA 7,3% van de stemmen gekregen.

Ook de SP (Socialistische Partij, Lilian Marijnissen) verliest in veel gemeenten flink. In de omgeving waar de partijleider vandaan komt doet de partij het nog wel goed.

SGP en ChristenUnie

De SGP (Staatkundig Gereformeerde Partij, Kees van der Staaij) af op een verlies in zetelaantallen. In de gemeenten die tot nu toe geteld zijn betekent het een verlies van 11 zetels.

Daar zitten een aantal plaatsen bij waar de SGP traditioneel goed scoort, zoals Zwartewaterland, Veenendaal, Katwijk, Urk, Goeree-Overflakkee, Rhenen, Kampen, Renswoude, Ridderkerk en Barneveld. De SGP boekt zetelwinst in Krimpen a/d IJssel en Alblasserdam.

De SGP is er niet in geslaagd een zetel te bemachtigen in Amersfoort en Amsterdam. Dat lukte wel in Hoogeveen en Harderwijk, waar de partij tijdens de vorige periode niet in de raad zat.

In plaatsen waar CU en SGP samen optrekken is er juist een lichte stijging te zien: 3 zetels erbij.

Bij de ChristenUnie (Gert-Jan Segers) is een daling te zien, van ongeveer 18 zetels. De CU krimpt in plaatsen als Barneveld, Katwijk, Ridderkerk, Zwolle, Culemborg, Apeldoorn, Schouwen-Duivenland en Bunschoten. Maar groeit in plaatsen als Renswoude, Nunspeet, Staphorst, Reimerswaal en Elburg.

Voor zowel SGP als CU geldt dat de partijen wel meer stemmen hebben gekregen dan vier jaar geleden. Voor de SGP een plus van ruim 4000 stemmen, voor de CU ruim 11.000 stemmen. Dat die stemmenwinst zich niet vertaalde in extra zetels komt door de hogere opkomst, die iets meer dan 1 procentpunt hoger is dan vier jaar geleden.

Met gezamenlijke lijsten sleepten de partijen bijna 5000 stemmen meer in de wacht.