Dropping in Nederhemert
Teambuilding, competitie en modder. Dat typeert de actie in de hersteld hervormde gemeente in Nederhemert.
Jv-leider Evert van Vliet: „Elk jaar doen we rond de jaarwisseling een dropping met jongeren van 13 tot 24 jaar uit onze gemeente. Dit jaar kozen we voor een survivaltocht: een dropping met weinig lopen en veel actie. Met een vrachtwagen dropten we een grote groep jongeren en begeleiders in een natuurgebied. Daar waren twaalf spellen uitgezet. Een tijgerbaan, schieten met pijl en boog, een zeephelling, met een legerjeep door de modder rijden en nog veel meer. In de pauze warmden we ons aan een groot kampvuur en na afloop aten we friet.”
Bij de organisatie van de survivaltocht werden veel gemeenteleden betrokken. „Naast de jongeren die deelnamen, waren er veel vrijwilligers uit de gemeente die meeliepen om een groepje te begeleiden. Iedereen nam een tientje mee, zowel de jongeren als de begeleiders. Voor de kosten van eten, drinken en schmink zoeken we elk jaar sponsors. Bij elkaar haalden we nu 900 euro op voor de landelijke actie.” Dat het jaarlijks terugkerende initiatief een succes is, blijkt uit de reacties van de jongeren. „De deelnemers vinden het buitengewoon leuk. De 12-jarigen zeggen zelfs: „Ik ben bijna 13, dan mag ik ook mee!””
Pannenkoeken in Gameren
Vierhonderd pannenkoeken bakken in korte tijd is een kunst. Dat merkten de organisatoren van de pannenkoekenactie in de hersteld hervormde gemeente in Gameren al snel.
Jv-lid Maartje de Kloe (23): „Het leek ons leuk om een pannenkoekenactie te doen in ons nieuwe verenigingsgebouw. In totaal kwamen er 120 mensen eten. Ze hadden de keuze uit zes soorten pannenkoeken: naturel, appel, spek, kaas, kaas-spek en boerenpannenkoek. In de keuken was het een chaos tijdens het bakken. Van tevoren meende ik dat we aan alles hadden gedacht, maar ineens klopte de planning niet. Je hebt stresskippen en rustige types. Op zo’n moment kom je erachter hoe iedereen is, dat is grappig. Voor de boerenpannenkoek gebruikten we bijvoorbeeld allerlei verschillende ingrediënten. Ze bakten vast aan de pan. Dat leverde flink wat stress op. De mensen moesten lang wachten, maar de sfeer in de zaal was enorm goed.” Lachend: „De slogan van de landelijke actie is ”Verbonden in geloof”. Soms hadden we de verbandtrommel nodig om letterlijk te verbinden. Er ging af en toe wel iets mis.”
Medeorganisatoren Annet van der Linden (19) en Jenice Bouman (17) zijn enthousiast over de actie. Annet: „De pannenkoekenactie is zeker voor herhaling vatbaar. Het was gezellig. Door zo’n actie laat je zien dat je betrokken bent bij de gemeente. Het was voor mij een stukje ontspanning om sponsors te bellen en andere dingen te regelen. Ik had het nooit eerder gedaan. Dat er 120 mensen zouden komen, had ik echt niet verwacht.”
Jenice: „Op de website van de landelijke actie staan enquêteformulieren. Die hebben we gebruikten. De mensen die kwamen eten, vulden in wat ze ervan vonden. De reacties zijn leuk en de leerpunten herkenbaar. Het eindbedrag is 970 euro.”
Bidden en bemoedigen
Bidden en bemoedigen zijn –naast het bieden van medische hulp– twee andere manieren om vervolgde christenen te ondersteunen. SDOK ontwikkelde een zogeheten gebeds-app, waarmee je dagelijks een concreet gebedspunt op je smartphone of tablet krijgt. Bid jij mee voor je naasten? Download de gratis app ”Bid voor ons!”.
Een kaart of andere bemoediging kan veel betekenen voor christenen in Nigeria. Overal in het land schrijven en maken kinderen en jongeren kaarten en brieven voor deze mensen. Wat daarmee gebeurt? In augustus reizen twee jongeren samen met een medewerker van SDOK naar Nigeria. Zij nemen alle bemoedigingen mee en overhandigen ze aan mensen die ze goed kunnen gebruiken. Doe je mee? Stuur je bemoediging naar actie@hhjo.nl of per post naar Kerkelijk bureau HHK, Vendelier 51-D, 3905 PC Veenendaal.
Klik hier voor meer nieuws en acties van de HHJO.