Op de HHJO-jongerendag 16- regio noord in Amersfoort presenteerde de jongerenorganisatie het boek van Maarten Luther. In het boek legt de hervormer (1483-1546) het begin van de Bergrede (Mattheüs 5:1-12) uit.

Bij de presentatie op zaterdag 11 maart sloeg W. B. Kranendonk van uitgeverij De Banier de spijker op zijn kop: „Als jouw dominee zegt: „Je moet oude boeken lezen”, is dat wel het laatste waar je zin in hebt. Moeilijke woorden, ouderwetse taal en lange zinnen zorgen ervoor dat je niet zo snel oude boeken leest.”

De Hersteld Hervormde Jongerenorganisatie (HHJO) heeft de afgelopen tijd dit ”oude goud” hertaald in de taal van nu. Zodat Luthers boek ook voor tieners goed te lezen is.

Eerste exemplaar
Na de presentatie kregen twee jongeren een eerste exemplaar uitgereikt. Marloes Tichem was een van de gelukkigen. „Ik dacht eerst dat het een misverstand was. Ik schrok ervan. Ik dacht: hij bedoelt vast iemand anders.”

Myrthe Francken (13) uit Waarder moet er weer om lachen als Marloes het navertelt. „Het was heel leuk om te zien. Ik moest onwijs hard lachen, want ze stond zo raar te kijken.” Haar vriendin Jeanine Griffioen (12) beaamt dat. „Ik vond het zo grappig dat Marloes eruit gepikt werd.”

Zaterdagavond
Myrthe leest juist ”Luthers bruid”, een roman over Luthers vrouw Katharina. Maar ook de andere twee meiden uit de Hersteld Hervormde gemeente Waarder-Driebruggen kennen Maarten Luther wel. „Onze dominee haalt heel vaak een spreuk van Luther aan in zijn preken en kandidaat Bakker vertelt op catechisatie weleens iets over Luther.”

Bij Jeanine wordt de reformator ook thuis besproken. „Mijn ouders lezen veel van hem. Op zaterdagavond leest mijn vader meestal een stukje uit de kerkgeschiedenis voor. Dus thuis hebben we het weleens over Luther.”

Speciaal
Gaan de drie ”Beloften van troost” ook lezen? Jeanine wijst er fijntjes op dat Marloes er niet voor hoefde te betalen, dus dat zij het in ieder geval moet gaan lezen. Marloes: „Ik heb het niet voor niets gekregen. Natuurlijk ga ik het lezen. Het lijkt me wel mooi.”
Myrthe knikt: „Zo’n boekje is wel goed. Anders snap je er niks van.” Jeanine: „De HHJO maakt dat speciaal voor ons en het is in makkelijke taal, dus dat stimuleert wel om Luther zelf te gaan lezen.”

Als je thuis, op catechisatie en in de kerk over Luther hoort, is het niet zo vreemd dat je ”Beloften van troost” gaat lezen. Maar hoe denken andere jongeren daarover? Eline Hoogendoorn (16) uit Meteren vertelt dat ze niet zo veel leest. „Gemiddeld lees ik één boek per drie maanden.” Een boek van Luther heeft ze nog nooit gelezen. „Maar als er een boek van Luther is in normaal Nederlands, zou ik het wel sneller pakken dan een ouderwets boek.”

Ook Jannick Oudendorp (14) uit Elspeet vindt het wel goed dat dit boek verschijnt. Maar of hij het zelf gaat lezen, daar moet hij even over nadenken. Normaal gesproken leest hij vooral oorlogsboeken. Zijn vrienden stimuleren hem: „Je weet toch wat onze dominee altijd zegt over dit soort boeken? Lees en herlees. Jannick krabt achter zijn oor. „Tja, misschien moet ik het maar gaan doen. Want onze dominee heeft meestal wel gelijk.”

 

Wil je gelukkig worden? 

Natuurlijk wil je gelukkig zijn. Iedereen wil dat. Maar wanneer ben je écht gelukkig?

De Heere Jezus beantwoordt deze vraag in de Bergrede. In ”Beloften van troost” legt Maarten Luther het begin van de Bergrede (Mattheüs 5:1-12) uit. Luther laat zien wat de bedoeling is van Christus’ boodschap.

Met het hertalen van “Beloften van troost” wil de HHJO jongeren stimuleren om, 500 jaar na de Reformatie, een eeuwenoud boek van Luther te gaan lezen.