Groep 8-leerlingen van de School met de Bijbel in Bleskensgraaf weten het allang: deze woensdag staat voor hun meester al maanden rood –of SGP-oranje– omcirkeld in zijn agenda. Zijn hoofd staat al weken op de verkiezingsposters. Samen met dat van hun schooldirecteur, lijsttrekker Corné Egas.
Inwoners van een groot deel van de Zuid-Hollandse Alblasserwaard mogen deze woensdag namelijk naar de stembus. Zij bepalen welke politieke partijen per 1 januari de scepter over de gemeente Molenlanden gaan zwaaien. Een gemeente die nu nog niet bestaat: de gemeenten Molenwaard en Giessenlanden smelten op die dag samen.
Wietse kan vrij zeker zijn van een zetel in de gemeenteraad van de nieuwe gemeente Molenlanden. Zijn partij rekent op 5 tot 7 zetels (van de 27), en hij staat op nummer 3. Ondanks zijn leeftijd wordt de Alblasserwaarder wel het jongste raadslid van zijn fractie, maar niet het jongste van zijn gemeente. „Dat wordt waarschijnlijk CDA-kandidate Dagmar van den Herik. Zij is 19 jaar oud.”
De gemeente heeft op dit moment weinig oog voor jongeren
Dat Wietse nu al de politiek inrolt, vindt hij belangrijk. „De gemeente luistert heel serieus naar klankbordgroepen en dorpsraden, maar heeft op dit moment weinig oog voor jongeren. Stelletjes die willen trouwen, kunnen hier bijvoorbeeld geen huis vinden. In Bleskensgraaf stonden de laatste weken drie woningen te koop, met een gemiddelde waarde van 750.000 euro. Dat kan een gewone jongere niet betalen. Daarom trekken ze weg naar Sliedrecht en Papendrecht: gemeenten die wel veel betaalbare huizen laten bouwen. Maar zonder jongeren heeft de gemeente Molenlanden geen toekomst.”
Als gemeenteraadslid wil hij daar onder andere verandering in brengen. „Jongeren hebben er vaak geen idee van, maar een gemeenteraadslid heeft aardig veel invloed. Landelijke politiek is wel belangrijk, maar die gaat over de grote lijnen. In een gemeente kan ik echt wat betekenen voor de wijk waarin mensen wonen.” Zoals werken aan de komst van nieuwbouwwoningen, dus. Maar ook meedenken met de agrarische sector. „De gemeente bepaalt of boeren hun bedrijfsvoering mogen uitbreiden of niet.” En werken aan de veiligheid. „Hier in de waard worden veel busjes van zzp’ers opengebroken. De reden is dat er weinig politie is. Daar willen wij ook verandering in gaan brengen.”
Stoppen
Dat Wietse in de politiek gaat, komt niet helemaal onverwacht. Zes jaar terug leidde hij het campagneteam van de SGP in de gemeente Molenwaard; vijf jaar geleden zette hij een lokale SGP-jongerenafdeling op (SGPJ-Alblasserwaard), en de laatste jaren zat hij in de steunfractie van SGP Molenwaard. „Zo’n steunfractie denkt op de achtergrond met raadsleden mee. Ik hielp bijvoorbeeld met het schrijven van moties: voorstellen van de SGP waarover de gemeenteraad kon stemmen.”
Een paar oudere raadsleden wilden stoppen. Toen keek iedereen naar mij
Bij de naderende verkiezingen lieten een paar oudere raadsleden weten dat ze wilden stoppen. Wietse: „Toen keek iedereen naar mij. Ik draaide tenslotte al een tijdje mee.” Daarbij komt nog dat Wietse het belangrijk vond dat de SGP jonge raadsleden kreeg. „Verjonging mag niet ten koste gaan van de kwaliteit, maar is wel nodig om de partij gezond en vitaal te houden. Dat heb ik altijd benadrukt, dus nu kon ik niet opeens de boot afhouden.”
Wietse heeft niet vanzelfsprekend voor de SGP gekozen. „Ik kom wel uit een SGP-nest, maar mijn ouders hebben mij altijd vrijgelaten in mijn keuze.” Toen hij 15 jaar werd, ging de Bleskensgraver bekijken welke partij bij hem paste. „Ik zag toen dat de SGP als enige echt Bijbelse politiek bedrijft. Dat merkte ik ook in de afgelopen campagnetijd goed. Van de christelijke partijen sprak mijn partij het meeste over God en de Bijbel.”
Naastenliefde
Ook voor niet-christenen is Bijbelse politiek goed, vindt hij. „Mantelzorg –het verzorgen van hulpbehoevende familieleden of bekenden– heeft alles te maken met naastenliefde. Als SGP vinden we het daarom belangrijk om zulke mantelzorgers te steunen. Maar ook om een goed ouderenbeleid te voeren. En voor iedereen is het goed om één dag per week, op de zondag, niet te werken.” Sowieso wil hij altijd in het belang van de inwoners denken. „Wij zijn er niet alleen voor SGP-stemmers.”
Als christen wil Wietse straks ook in de raad iets van zijn geloof uitdragen. „Ik geloof dat wij een God hebben Die voor iedereen goed is. Zou ik dan over Hem mijn mond houden? In gewone discussies over het plaatsen van lantaarnpalen of de bouw van een nieuw zwembad komt de Bijbel niet letterlijk aan de orde. Maar onze besluiten moeten er wel bij aansluiten, en als het moment zich ervoor leent wil ik de Bijbel laten spreken.”