Levensechte portretten die jij tekent zijn gepubliceerd in het befaamde tekenboek Amazing Pencil Portraits. Was jouw kleuterjuf ook al onder de indruk van jouw werk?
„Klasgenootjes zeiden dat ik goed kon tekenen en mijn moeder zei dat ik daar wat mee moest doen. Maar ik vond kleuren stom en luisterde niet. Pas op mijn zestiende zag ik tijdens mijn vakantie in Italië een schilder die zo goed portretten kon maken dat ik dacht: Dat wil ik ook. Toen ik thuiskwam van vakantie, pakte ik een potlood. Ik publiceerde wat portretten op internet en werd overspoeld met media-aandacht."
Hoe komt het dat jij –volgens velen– zo goed kunt tekenen?
„Dat kan ik niet zeggen. Als ik naar mijn tekeningen kijk, zie ik allerlei imperfecties en foutjes. Ik weet zelf nooit of iets echt goed is, dat moet ik aan anderen vragen.”
Hoeveel tijd kost het maken van een portret je?
„Op mijn zeventiende besteedde ik eens 200 uur aan een portret. Nu teken ik mensen na van een foto in één tot drie weken. Zo’n portret kost de opdrachtgever zo’n 2000 euro. Sommige mensen hebben dat geld over voor een getekend zelfportret. Ze vinden het uniek om zoiets te hebben.”
Welk deel van het gezicht is het moeilijkst te tekenen?
„De neus, mond en ogen. Die delen maken een gezicht. Bij de ogen kun je een klein foutje soms nog herstellen, maar zeker als je de schaduw bij de neus tekent, kan ik me geen fout permitteren. De ogen vind ik het leukst om te tekenen. Die spreken. Daar besteed ik ook de meeste aandacht aan.”
Jouw portrettekeningen lijken bedrieglijk veel op een foto. Waarom zou je dan al die moeite nog doen om er een tekening van te maken?
„Ik teken na van een foto. Als je maar genoeg portretten natekent, raakt de uitdaging er inderdaad vanaf. Daarom teken ik nu meer fantasiefiguren.”
Hoe ziet een doorsnee dag van jou eruit?
„’s Middags rond een uur of één begin ik te tekenen. En dan teken ik door tot één of twee uur ’s nachts. In de avond en nacht ben ik het meest geconcentreerd. Elke vijf tot tien minuten houd ik een korte pauze en knuffel ik de kat.”
Wat valt er nog te verbeteren aan jouw tekenkunst?
„Met realistisch tekenen kun je bijna oneindig doorgaan. Ik wil creatiever worden. Dat doe ik door de verhalen en fantasiefiguren die in mijn hoofd zitten, te tekenen. Mijn passie is het creëren van dingen die nog niet bestaan.”
Hoe ontstaat in jouw hersenen een fantasiefiguur?
„Mijn hoofd zit boordevol ideeën. Ik bedenk de hele dag verhaaltjes in mijn hoofd en zie de gebeurtenissen heel helder voor me. Ik schrijf nu een fantasieboek waarvoor ik ook zelf de illustraties maak. Inmiddels heb ik vijf figuren gecreëerd die in het boek een rol spelen. Elk karakter heeft een eigen betekenis. Op dit moment ben ik bezig met een elfje dat boven de aarde uitstijgt. Dat karakter illustreert mijn poging de aardse dingen wat onbelangrijker te vinden en meer waarde te hechten aan de verbinding met mezelf en de betekenis van het leven.”
Tekenen is gezond
Tekenen is goed voor de hersenen, stelt schrijfwarenfabrikant Stabilo in een blog op zijn website. Redenen op een rijtje.
1. Tekenen bevordert de hand-oogcoördinatie. Door het perfecte samenspel van oog en hand was priegelen nog nooit zo eenvoudig.
2. Herinneringen en ervaringen worden beter opgeslagen in de hersenen als je tekent.
3. Je ontwikkelt een sterker gevoelsleven als je tekent.
4. Je bent je bewuster van je omgeving als je een bloeiende bloem aan het papier toevertrouwt.
5. Denken wordt makkelijker wanneer je tekent. Zo zou je beter patronen herkennen en kun je je gedrag beter afstemmen op de situatie.
6. Onderzoekers zien dat de hersenstam van mensen die tekenen, dikker kan worden. De hersenstam is belangrijk bij veel vitale functies, zoals ademhaling, lichaamstemperatuur, hartslag en de bloeddruk.
7. Tekenen maakt blij, want tijdens deze activiteit komen stoffen als dopamine, endorfine en serotonine vrij in het brein. Deze stofjes zorgen voor geluksgevoel.