Getallen zeggen natuurlijk niet veel, maar toch een paar schokkende cijfers. Wereldwijd werden in 2015 niet minder dan 7100 christenen vermoord om hun geloof, aldus Open Doors. Dat zijn er 3000 meer dan in 2014. Ook zijn er in 2015 meer dan 2425 kerken beschadigd of vernietigd; twee keer zo veel als het jaar daarvoor.
En daarmee zijn drie trends te zien:
1. Een toename van vervolging in landen waar een centrale overheid ontbreekt of flink verzwakt is.
2. Meer vervolging in Afrika.
3. Een wereldwijde toename van religieus extremisme.
Een voorbeeld van een land waar een sterke centrale overheid ontbreekt, is Libië. Dit land, waar twee politieke groeperingen vechten om de macht, staat voor het eerst in de top 10 van de ranglijst (download de lijst hier).
Waarom komt Open Doors elk jaar met zo'n lijst?
Open Doors brengt de lijst voor de 22ste keer. Dan heb je er toch een doel mee, zou je zeggen. Directeuur Ruud Kraan verwoordt het in het Reformatorisch Dagblad van vandaag als volgt: „Zie de ranglijst christenvervolging als een prikkel voor het zenuwstelsel van de kerk.”
Hij krijgt regelmatig reacties van jongeren of ouderen die zeggen: „Mijn kerkelijke gemeente besteedt nooit aandacht aan christenvervolging.”
„Hoe is dat mogelijk, denk ik dan. We belijden als christenen toch dat we samen het lichaam van Christus vormen? Dat lichaam wordt wereldwijd geamputeerd. Laten we dat wel voldoende tot ons doordringen? Als we daar de pijn niet van voelen, is er misschien iets mis met onze zenuwen.”
Wat versta je precies onder christenvervolging?
Daarom dus die prikkel, aldus Kraan. Want christenvervolging is een onderwerp dat aandacht verdient. Steeds weer. Maar vraag aan vijf verschillende mensen wat christenvervolging is, en je krijgt vijf verschillende antwoorden.
Volgens Open Doors is het dit: Het bewust vijandig bejegenen van christenen in woord en daad vanwege hun geloofsovertuiging.
Er is over die term 'christenvervolging' wel wat meer te zeggen. Er klinkt namelijk ook kritiek op de lijst die Open Doors jaarlijks brengt. Zoals van prof. dr. H. L. Murre-van den Berg. Ze is directeur van het Instituut voor Oosters Christendom aan de Radboud Universiteit Nijmegen en ze waarschuwt. „Niet alle vormen van geweld tegen christenen kun je zomaar „christenvervolging” noemen.”
Maar waarom niet, mevrouw Murre? Geweld is toch geweld? Ze legt uit: „Er zijn veel gevallen van geweld en uitsluiting die concreet met het christen-zijn te maken hebben. Andere gevallen zijn vooral sociaal of politiek van aard. Open Doors interpreteert deze als religieus, terwijl je ook zou kunnen zeggen: het gaat om vormen van nationalisme.”
Het beschermen van de eigen cultuur dus. Maar het is toch wel een geweldadig jaar geweest, daar is weinig tegenin te brengen. Daar is Murre het mee eens. „Er kwamen veel christenen om. Maar ook andere groepen hadden te maken met dat geweld. Het christendom is nu eenmaal de grootste godsdienst op de wereld. Dus als het geweld toeneemt, neemt ook het geweld tegen christenen toe.”
Voor een aantal Tweede Kamerleden is het toch duidelijk genoeg: het geweld tegen christenen is enorm toegenomen. Daarom vragen Van der Staaij (SGP), Voordewind (CU), Knops (CDA) en De Roon (PVV) vandaag aan het kabinet om extra maatregelen te nemen om de toegenomen christenvervolging tegen te gaan. Wat daar precies voor nodig is en of zulke maatregelen werken, is nog maar de vraag.
Indien zij Mij vervolgd hebben, zij zullen ook u vervolgen...
Vanuit de Bijbel klinkt de waarschuwing van de Heere Jezus in Johannes 15: „Gedenk des woords, dat Ik u gezegd heb: Een dienstknecht is niet meerder dan zijn heer. Indien zij Mij vervolgd hebben, zij zullen ook u vervolgen..."
Hopen op verbetering? Er om bidden? Weet dat het werk van God door gaat. Want de genoemde Bijbeltekst is nog niet af. Jezus zegt ook: „...indien zij Mijn woord bewaard hebben, zij zullen ook het uwe bewaren." Tegen alle vervolgingen in.