Foto: Tijdens de kerstvakantie hielpen zes leerlingen van de locatie Barneveld van het Van Lodenstein College op de KinderBijbelClub in dit Gelderse dorp. Dergelijke maatschappelijke stages voorzien in een behoefte, zowel voor de stagiair als voor de instelling.


Goed voor leerling en samenleving

De maatschappelijke stage binnen het voortgezet onderwijs is niet meer verplicht. Toch bieden veel scholen deze nog aan. Hanneke Smits-van Doorn, coördinator maatschappelijke stage van het Van Lodenstein College in Barneveld. „Leerling en samenleving worden er allebei beter van."


Helène Nagel: turnles geven

Helène Nagel (14) uit Voorthuizen zit in 3 havo. Ze is bezig met haar maatschappelijke stage bij gymvereniging SSS in Voorthuizen, waar ze zelf lid van is. Ze heeft er vier keer een uur opzitten en geeft nog elf lessen van een uur. Het voelt heel bijzonder om aan een groep jonge kinderen les te geven, vertelt ze. „Het is heel wat anders dan les krijgen.”

Tijdens het gymuur geeft een trainster les aan circa 25 jonge meisjes. Daarna wordt de groep in vieren verdeeld en krijgt Helène een van de groepen onder haar hoede. Ze moet dan kinderen opvangen, opdrachten geven en nieuwe dingen uitleggen. „Tijdens de vorige keer ging het om evenwicht houden en moesten de kinderen over een steeds smallere bank lopen. Ik heb een aantal opdrachten verzonnen die het nog moeilijker maakten, zoals een bal boven het hoofd houden terwijl ze over de balk liepen. Het ging heel goed.”

Wat heb je ervan geleerd?

„Ik vind het leuk om met kinderen om te gaan, heb ik gemerkt. Misschien ga ik later wel het onderwijs in.”

Wat vind je van de maatschappelijke stage?

„Het voelt heel anders dan ik dacht. Ik vind het heel nuttig.”


William Lubbers: met de politie mee

William Lubbers (14) uit Veenendaal zit in klas 2 vmbo en loopt stage bij de politie in Veenendaal. Hij is er twee avonden van 7 tot 11 uur geweest, zodat hij er ruim de helft van zijn maatschappelijke stage voor dit jaar op heeft zitten.

William mocht voor in de politieauto zitten, terwijl de agent naast hem op zoek was naar verdachte situaties. „Het spannendst was het toen er een melding kwam van een horrorclown. We hebben hem niet gevonden.

Een andere keer moesten we naar een mevrouw. Haar dochter kon haar niet bereiken. Eerst kwam er niemand aan de deur. Toen gingen we naar de buurvrouw. Toen we weer aanbelden, deed ze open. De mevrouw zei dat het netwerk eruit lag. De politie heeft iemand gestuurd om het te maken.”

Wat heb je ervan geleerd?

„Dat je altijd goed moet opletten en rustig moet blijven.”

Wat vind je van de maatschappelijke stage?

„Ik vind het leuk en wil later ook bij de politie.”

stig moet blijven.”

Wat vind je van de maatschappelijke stage?

„Ik vind het leuk en wil later ook bij de politie.”