Dat meldt de NOS. Het onderzoek loopt nog, maar de eerste resultaten worden al gepresenteerd. De helft van de 12- tot 16-jarige ondervraagden noemt zich in meer of mindere mate verslaafd aan sociale media.

Onderzoekers stellen vragen als: gebruik je sociale media langer dan je je had voorgenomen? Krijg je daardoor weleens ruzie met je ouders? 

Verslaafd aan sociale media en aan je telefoon is praktisch hetzelfde, vinden de onderzoekers. Verreweg de meesten checken sociale media namelijk via hun telefoon.

Op school

Docenten maken zich zorgen om het gebruik van smartphones. Leerlingen zouden erdoor afgeleid worden en slechtere studieresultaten behalen. Op de meeste scholen zijn wel regels rondom telefoongebruik, maar of die altijd worden nageleefd is nog maar de vraag.

98,6 procent van de jongeren tussen de 12 en 18 heeft een smartphone.

'Officiële verslaving'

Verslaving aan sociale media valt nog niet onder de 'officiële verslavingen', zoals verslaving aan roken of alcohol. Voor die verslavingen bestaan lijsten met criteria waaraan iemand moet voldoen om verslaafd te zijn. Aan de hand van die criteria maakten de onderzoekers van de Universiteit Utrecht een checklist om te meten of jongeren verslaafd zijn aan sociale media.

Uit hun onderzoek blijkt dat één op de twintig jongeren volgens hun criteria daadwerkelijk verslaafd is aan sociale media. Een stuk minder dan wat de jongeren zelf denken.

Een socialemediaverslaving heeft ernstige gevolgen, stellen de onderzoekers. Kinderen worden steeds minder gelukkig. Hoe komt dat? "Ze ervaren meer stress. Bijvoorbeeld als ze hun telefoon niet bij zich hebben, even berichten niet kunnen beantwoorden, of heel veel berichten tegelijk ontvangen. Dan zijn ze daar zo eenzijdig mee bezig, daar worden ze waarschijnlijk niet echt gelukkig van", vermoedt onderzoeker Van den Eijnden.