En daarmee heeft premier Alexis Tsipras het volk achter zich gekregen. Dat was precies zijn bedoeling met deze volksraadpleging. Volgens cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken hebben zo’n 61 procent van de stemmers tegen de voorstellen van de internationale geldschieters gestemd.

Het Syntagma-plein in de hoofdstad Athene stroomde zondagavond vol met nee-stemmers die de overwinning wilden vieren. De opkomst bij het referendum ligt op 58 procent. Dat percentage maakt de volksraadpleging rechtsgeldig. Volgens de wet moet de opkomst hoger dan 40 procent zijn.

De vraag is natuurlijk: hoe moet het nu verder met Griekenland? Het afwijzen van de Europese steun heeft gevolgen, daar kun je zeker van zijn. Maar welke? De belangrijkste Europese leiders, waaronder de Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president Hollande gaven na het referendum aan dinsdag te willen overleggen over die gevolgen.

Varoufakis, de minister van financiën van Griekenland, zal er in ieder geval niet bij zijn. Hij stapt op, zo liet hij vanmorgen weten. Volgens Varoufakis is hem duidelijk gemaakt "dat zijn aanwezigheid in de vergaderingen van de Eurogroep niet door alle ministers op prijs werd gesteld."

Zoals altijd blijven de Grieken zelf optimistisch. De Griekse regering kondigde onmiddellijk na het sluiten van de stembussen aan opnieuw te willen gaan praten met de financiers over een alternatief akkoord. „De mening van het volk is duidelijk”, liet de regering weten. Volgens haar moet een nieuw akkoord binnen 48 uur ondertekend kunnen worden.

Maar of dat gaat lukken, is maar zeer de vraag. Vorige week gaf minister Dijsselbloem (voorzitter van de eurogroep) nog aan dat een duidelijk 'nee' van de Grieken wel eens zou kunnen betekenen dat het land de eurozone gaat verlaten. Met alle gevolgen van dien. 

Eén ding is zeker: Griekenland zal ook deze week het nieuws weer gaan bepalen.