Orgelspelen doet het drietal heel graag. Govert, Daniël (allebei 14) en Henriëtte (20) draaien mee in het organistenrooster van de hersteld hervormde gemeente in Veen. Dat levert hen vaak positieve reacties op van gemeenteleden. Govert: "Ze vinden het leuk dat je jong bent en dit doet." Daniel: "En dat geeft motivatie om er verder mee te gaan. Toen mijn ouders 25 jaar getrouwd waren, had ik het psalmenzingen ook begeleid. Dat was heel gaaf om te doen. De mensen zongen goed mee. Dat is tijdens een kerkdienst ook belangrijk. Met je orgelspel nodig je de mensen uit om mee te zingen." Alle drie kozen ze bewust voor het orgel. Dat drukken ze uit met de woorden "Gaaf, leuk en mooi." Henriëtte: "Met het orgel kun je je gevoel kwijt."

Letten op de tekst
Op donderdagmiddag mailt Henriëtte de predikant met de vraag welke psalmen er zondag gezongen worden. "Meestal heb ik ze dan zaterdagmiddag wel." Als ze op zondag de gemeente moet begeleiden, is ze zaterdagavond in de kerk te vinden. "Het is fijn om de psalmen even door te kunnen spelen. Ik lees de tekst van de verzen. Welk voorspel past erbij en hoe zal ik registreren? Soms maak ik aantekeningen bij de muziek. Een opbouw of omslag in de tekst moet je ook in de muziek laten horen."Govert is het daar helemaal mee eens. "Je moet spelen wat er staat. Dat geldt voor de noten, maar ook voor de tekst."

Hoe maak je de keuze voor de muziek die je voor de dienst wilt spelen? Govert: "Aan de Psalmen die opgegeven zijn en het Schriftgedeelte dat we doorgekregen hebben, zie je al een beetje waar het over gaat of wat voor soort psalmen het zijn. Daar zoek ik dan wat bij."

Tijdens de preek is er niet veel tijd om aan het volgende voorspel te denken. Daniël: "Je moet juist goed luisteren. Soms noemt de dominee een psalm. Als deze bij de boodschap van de preek past, is het mooi om die na de dienst te spelen." Omdat hij niets bij zich heeft, leent hij dan het koraalboek van Henriëtte. Maar dat kun je dus niet voorbereiden? Henriëtte: "Je kunt thuis al wel een psalm of lied uitkiezen. Maar tijdens de dienst kun je wel luisteren of je gekozen psalm er bij past. Het orgelspel na de dienst is niet zomaar even een riedeltje spelen. Je kunt met je orgelspel de gedachtegang van de mensen verstoren of versterken. Daarom is het belangrijk dat de tekst en de sfeer aansluit bij de kernboodschap van de preek."

Onderdeel
"Als organist ben je met je orgelspel onderdeel van de kerkdienst", zegt Henriëtte. "Dat betekent dus dat je dienstbaar bent. Het gaat niet om mij, maar om de Heere. Alles moet zijn tot Zijn eer. Wát ik speel, of de manier waarop ik speel, moet dus passen in de eredienst." Daar stemmen Daniël en Govert mee in. Govert: "Een kerkdienst is niet hetzelfde als een concert. Je hoeft dus niet altijd te laten horen wat je kunt. De melodie en de registratie moet passen bij de tekst die bij een Psalm of lied hoort."

Natuurlijk is er wel eens spanning als je moet spelen. Maar meestal is het "vooral erg leuk om te doen." Henriëtte: "Een rouw- of trouwdienst is wel iets anders. Dan voel ik een nog grotere verantwoordelijkheid om alles goed neer te zetten." Dat kost wel wat voorbereiding. Maar het oefenen en studeren is voor deze organisten geen probleem.

Mis
Tijdens de dienst gaat het ook wel eens mis. Meestal merken de gemeenteleden dat niet eens. En anders moet je er volgens Daniël en Govert ook gewoon om blijven lachten. Zoals bij die keer dat er een heel andere psalm ingezet werd en de melodie dus niet klopte. Henriëtte heeft ook nog een leuk voorval: "Een gastpredikant noemde de psalm die we gingen zingen. Omdat het daarna stil bleef, begon ik met het voorspel. Maar tegelijkertijd wilde de dominee de psalm nog voorlezen. De dominee stopte, zodat ik door kon spelen. Bij de volgende psalm zei hij: "De organiste was me net iets te vroeg af."

Bij het praten over de toekomst schitteren alle ogen en klinkt het eensluidend: "Het orgelspelen in de kerk wil ik graag nog heel lang doen!"