Deze maand vieren de ”fidelisten” hun eerste lustrum: de vereniging bestaat vijf jaar. Hoewel de voorbereidingen om dit heuglijke feit te vieren in volle gang zijn, gaat hun jaarprogramma gewoon door. Elke dinsdagavond komen de studenten bij elkaar voor een activiteit. Deze dinsdag voor een Bijbelstudie.

De jongeren praten met elkaar over de eindtijd en de wederkomst. „Ons jaarthema is ”Strijd”, de Bijbelstudie gaat over de beslissende eindstrijd”, vertelt preses –voorzitter– Marten van der Maas (19) uit Gouda.

Eindtijd

„Ik denk dat we in de eindtijd leven”, meent Arie Bakker. Samen met Tom leest hij Mattheüs 24:1-14 nog eens na. „Kijk maar: oorlogen, geruchten van oorlogen, volken die tegen elkaar opstaan – dat gebeurt nu.” Harm-Jan de Groot, die tegenover hen zit, knikt nadenkend. „Ja, maar vroeger was er ook oorlog, denk maar aan de Tweede Wereldoorlog.” Jacco Both vult aan: „Nu weten we alleen veel beter wat er in de wereld gebeurt dan vroeger, door de media.”

„Ik denk dat het goed is om te beseffen dat we in de eindtijd leven”, vindt Lisa Bank, „maar dat is niet genoeg. De kern van het Bijbelgedeelte is volgens mij vers 13.” Ze leest het hardop voor. „Maar wie volharden zal tot het einde, die zal zalig worden.” Daar is Tom het mee eens. „Van nadenken over de eindtijd word je niet zalig. Het belangrijkste is dat je bezig bent met je eigen zaligheid.”

Waken

Die conclusie sluit mooi aan bij het volgende Bijbelgedeelte dat ze lezen: Mattheüs 24:32-44. „Waakt dan; want gij weet niet, in welke ure uw Heere komen zal.” Waken, hoe doe je dat? „Als je écht serieus met geloofszaken wilt bezig zijn, moet je aan andere dingen minder aandacht besteden. Je kunt het zó druk hebben”, zegt Lisa Bank nadenkend. „Dat is waar”, reageert Marten. „Maar bezig zijn met je geloof én je dagelijkse dingen doen, kunnen ook goed samengaan.”

„Het belangrijkste is om tot eer van God te leven, bijvoorbeeld door anderen over Jezus te vertellen”, meent Tom. Arie vult aan: „En uitstralen dat je christen ben. Bijvoorbeeld op je stage.” Hij richt het woord tot Harm-Jan, die op de pabo zit. „Als jij een Bijbelverhaal vertelt, kun je de kinderen over God vertellen. Ze zullen aan je merken of het geloof bij je leeft of niet.”

Oranje

Na de Bijbelstudie verzamelen de verschillende groepjes zich in sociëteit LuMina, het gebouw waarin de leden van Semper Fidelis elkaar bijna elke dinsdagavond ontmoeten. Op de agenda staat een borrel, die helemaal in het teken staat van Koningsdag.

Binnen liggen rode, witte, blauwe en oranje ballonnen op de grond en langs de muren hangen vlaggetjes. Een van de studentes loopt rond met een vlaggenstift, om bij zo veel mogelijk fidelisten de Nederlandse vlag op hun wangen te tekenen. In oranje shirts, truien, rokjes, en met oranje hoeden en stropdassen stromen de studenten het zaaltje binnen.

Gezelligheid

Marieke Tanis (17) uit Gouda en Teunynke de Witte (18) uit Yerseke zijn allebei eerstejaars – ”sjaars”. „Je hoort meteen bij de groep op deze vereniging”, vertelt Marieke. „Hier vind je de perfecte combinatie van gezelligheid en bezinning. Er zijn geen groepjes, iedereen trekt met elkaar op.” Teunynke knikt instemmend. „Je bouwt vriendschappen voor het leven op.”

Als eerstejaars moet je een hoop leren over de vereniging, vertelt Martin Donk (20) uit Papendrecht. Hij volgt binnenkort de huidige preses op. „We leren hun bijvoorbeeld de ”mores”, onze gedragsregels, en de vele liederen die de vereniging rijk is.” Hij is nog niet uitgesproken of het meisje dat al een tijdje op de bar zit, slaakt een gil. Haar rug is drijfnat gegoten. Er wordt luid gelachen, maar niemand kijkt er gek van op. „Met je rug naar de bar zitten is niet sociaal tegenover de barcommissie”, legt de huidige preses uit. Dus als je dat doet, word je natgegooid.”

Goudse roots

Opeens vormen de studenten een lange ketting. Vol overgave brengen ze een van hun zelfgeschreven liederen ten gehore: „Fidelisten komt samen, heft uw glazen”, klinkt luidkeels uit zo’n vijfig monden.

Wat bindt de leden van Semper Fidelis samen? Bestuurslid Ard Bakker (24) steekt niet onder stoelen of banken dat hij trots is op zijn Goudse roots. „Dat verbindt ons, denk ik. Iedereen woont in Gouda en omgeving of heeft iets met deze stad. Verder praten we met elkaar over geloofszaken en bespreken we hoe je op een christelijke manier naar maatschappelijke kwesties moet kijken.” Hij wijst de zaal in. „We zijn allemaal christen, dat schept een mooie band.”

Semper Fidelis viert dit jaar haar eerste lustrum: de vereniging bestaat vijf jaar. Kijk op puntuit.nl/semperfidelis voor meer informatie over de lustrumlezing.


 

Lustrum: vijf jaar Semper Fidelis

Dit jaar viert studentenvereniging Semper Fidelis haar eerste lustrum: de christelijke studentenvereniging bestaat vijf jaar. Preses Marten van der Maas is trots. „Vijf jaar geleden begon Semper Fidelis als een klein groepje. Nu telt de vereniging zo’n tachtig tot negentig leden en we groeien nog steeds.”

De vereniging ontstond vanuit de behoefte aan een christelijke studentenvereniging in Gouda. Wat maakt deze vereniging zo bijzonder? „We leggen we de focus op verbinding. Iedereen moet erbij horen en de leden moeten zich hier goed, veilig en vertrouwd voelen. Dat is de basis voor goede gesprekken. Bij Bijbelstudies is het fijn als iedereen vanuit zijn hart durft te spreken. Het is mooi om te zien dat dat ook gebeurt.”

Waarom zou je lid worden van Semper Fidelis? „Onze vereniging geeft studenten een stevige basis om zich te ontwikkelen. We praten veel over het geloof, over ons persoonlijk geloof. Maar ook over een christelijke visie op allerlei maatschappelijke ontwikkelingen. Het is fijn als je op andere christelijke jongeren kunt terugvallen als je ergens tegenaan loopt.”

Lustrumlezing "Refolutie, reformatorisch Nederland in de aanval" wordt gehouden op D.V. zaterdag 19 mei 2018 door prof. dr. F.A. van Lieburg. De lezing vindt plaats in de congreszaal van de hogeschool van Gouda. Burgemeester Jamessingel 2, aanvang 10.00.

Meer info op: www.semperfidelisgouda.nl/lustrumlezing.