De gewonde vrouw wil aangifte doen tegen de ME’ers die haar bij haar woning op het Marktplein hebben geslagen.

Dat bevestigde haar advocaat, Ester Vroegh, vanmorgen in de Volkskrant. De vrouw, makelaar Saskia van Kessel, ligt met hersenletsel in het UMC in Utrecht. Daar is geconstateerd dat door het geweld bloed tussen hersenvlies en schedel is gekomen. Voor het indienen van een schadeloosstelling wil Van Kessel eerst het politieonderzoek afwachten.

Van Kessels toestand is „stabiel”, aldus Vroegh. Volgens De Telegraaf moet ze nog twee tot drie weken in het ziekenhuis blijven.

Volgens haar was de makelaar niet bij de rellen rond de raadsvergadering over de komst van een azc betrokken. De politie zei vanmorgen niet op de hoogte te zijn van het incident en heeft een onderzoek ingesteld.

Districtschef Nieuwerth van Gelderland-Zuid kon gistermorgen tijdens een persconferentie het nieuws over Van Kessel nog niet bevestigen.
Nieuwerth gaat ervan uit dat er tijdens de charges gewonden zijn gevallen onder burgers. „Ik hoop dat het om relschoppers gaat, want ik weet zeker dat er een paar mensen behoorlijk zijn geraakt.”

Hij toonde zich geschokt door het geweld tegen de agenten, van wie er twee gewond raakten. „Eén werd bij de hals gegrepen, naar beneden getrokken en bijna verwurgd. Er is behoorlijk op die raddraaier ingeslagen voor hij losliet. Een tweede agent werd geraakt door een projectiel. Hij bloedde hevig. Met beiden gaat het nu goed.”

Volgens hem was er sprake van een grote, geplande aanval door tachtig tot negentig relschoppers. „Er werden van dichtbij vuurwerkbommen, lawinepijlen, klinkers en betonblokken naar de agenten gegooid. Dan kun je zeggen: „Daar zijn ze voor opgeleid”, maar het zijn ook mensen. Het was buitengewoon spannend. Te spannend. Onze mensen voelden zich overrompeld en hadden het een paar minuten zwaar te verduren. Toch hield hun linie stand. Ze gingen geen meter achteruit. Ik ben daar trots op.”

In het heetst van de strijd voelden drie agenten zich zo bedreigd dat ze hun dienstwapen trokken. „Twee losten schoten. Gericht. Naar boven. Voor zover ik het nu kan bekijken hebben ze juist gehandeld. Ze zaten klem.”

Zo’n 80 tot 90 procent van de relschoppers kwam uit Geldermalsen zelf, net als alle veertien opgepakte verdachten. „Dat maakt de gebeurtenissen van gisteravond alleen nog maar pijnlijker”, stelde burgemeester De Vries. Aanvankelijk werd ervan uitgegaan dat veel raddraaiers van buitenaf kwamen.

Nieuwerth riep pers en toeschouwers op alle beelden van woensdagavond bij de politie in te leveren. „Tegen de relschoppers zeg ik: Meld jezelf aan, anders komen we je opzoeken.”

De Vries en Nieuwerth benadrukten dat vooraf alle scenario’s waren doorgesproken. „We hadden geen reden te denken dat zo’n grote groep zo gewelddadig zou optreden en ons zou aanvallen. Anders hadden we twee pelotons –100 man– voor het gemeentehuis gezet.”
Sfeer rond asielzoekers

Aan het eind van woensdagavond waren zeventig tot tachtig ME’ers in Geldermalsen actief. Ter aflossing van manschappen die al uren in touw waren, schoot een peloton uit Amsterdam te hulp.

College en raad van Geldermalsen kijken in januari hoe ze discussie over de komst van een azc verder zullen voeren. Dan gaat ook de Kamer de sfeer die in Nederland ontstaat rond de opvang van asielzoekers bespreken.