Gabriël verloor al jong zijn moeder. Waarna zijn vader de opvoeding van de zes kinderen niet aankon. Daarom werd Gabriël opgevoed door zijn opa en oma. Hij leeft tegenwoordig op een woongroep met andere jongeren.
Gabriël in drie steekwoorden? “Behulpzaam en rechtvaardig”, somt Gabriël al snel twee eigenschappen op. Na even nadenken volg nog: “Gezellig.”
"Ik kan heel slecht tegen onrecht. Vandaar dat ik jongeren ook wil helpen. De mening van jongeren doet er toe. Dat staat ook in Artikel 12 van het Kinderrechtenverdrag van de VN."
Wat zou jij graag willen veranderen aan de wereld?
"Dat jongeren serieus worden genomen. Dus: niet alleen met jongeren spreken, maar ook echt naar ze luisteren.
Het gaat overigens wel de goede kant op. Zelf zit ik in Young 010, de jongerenraad van Rotterdam. Daarin zet ik me met zo’n 30 andere jongeren in voor veiligheid, talentontwikkeling en het verbinden van Rotterdammers. Dat verbinden is belangrijk omdat mensen in onze samenleving steeds meer op zichzelf gericht zijn. We willen de individualisering aan de kaak stellen."
Waarvoor zet jij je in?
“Voor zes verschillende organisaties voor jongeren. Naast de Young 010 zit ik in de jongerenraad en de cliëntenraad van een jeugdzorginstelling. Daar gaat het over: Wat gaat er goed in de organisatie, wat kan er beter?
Ook zit ik in het Jeugdwelzijnsberaad. Dat is een stapje boven de jongerenraden voor jeugdzorg. Een landelijke organisatie dus.
Daarnaast ben ik ervaringsdeskundige voor Jeugdzorg, een ExPex heet dat. Daarvoor heb ik een training gedaan. Nu kan ik een maatje zijn voor jongeren die het moeilijk hebben. Omdat ik zelf ervaring heb kunnen ze zich in iemand herkennen.
En als laatste zit ik net als Fahima in de Jongeren Taskforce.”
Vanuit welke waarden opereer jij?
“Ik ben katholiek opgevoed, dus onder meer vanuit een christelijke achtergrond. In mijn overtuiging is iedereen gelijk, en dus verdient ook iedereen een kans.
Van mijn opa en oma leerde ik verder dat als je iets wilt, dat je er dan ook voor moet gaan. Volgens mij -dat klinkt misschien wat arrogant- ben ik best begaafd en had ik als kind al vroeg door hoe de wereld in elkaar zat. Daardoor wilde ik ook snel dingen -die ik onrechtvaardig vind- verbeteren.
Wat zijn hoogtepunten van afgelopen jaren?
“Een van de belangrijkste momenten was toen ik bij de overhandiging van een rapport over jeugdzorg aan Autoriteit Jeugdzorg mocht zijn. Verder ben ik twee keer naar het buitenland geweest en heb ik dankzij de ontmoetingen daar een internationaal netwerk opgebouwd. Ook heb ik vorig jaar, samen met Fahima, Abraham Keita, winnaar van kindervredesprijs 2015 gesproken. Zeer inspirerend!
Met de Jeugdwelzijnsraad hebben we in 2015 –toen de zorg van provincie naar gemeente overging– aan gemeenten de 10 belangrijkste punten aangeboden over jeugdzorg. Dat deden we met flessenpost. Ik heb een fles mogen brengen naar de gemeenten Rotterdam, Gouda en Krimpen a/d IJssel. Daar ben ik best trots op.”
Hoe ziet jouw toekomst eruit?
“Ik hoop later Kinderombudsman te worden, dat is de politieke figuur die opkomt voor kinderrechten. Het lijkt me een hele leuke baan. Ik ga nu eerst school afmaken en dan een rechten, of politicologie studeren.”
Hoe vind je het dat je genomineerd bent?
“Fantastisch. Het lijkt me geweldig om de prijs binnen te slepen. Dan kan ik een nog een groter verschil maken voor jongeren in Nederland én daarbuiten.”
Lees hier het verhaal van Fahima (16).