„Namens de commandant en alle Nederlandse militairen wil ik jullie bedanken voor alle mooie en ontroerende kerstkaarten”, leest Rieneke van Manen, docent aan de Jacobus Fruytier scholengemeenschap in Uddel, voor. In haar hand heeft ze een kaart van luitenant Ronald. „De waardering voor jullie actie is groot hier. Voor iedereen een gelukkig en vooral gezond 2019”, eindigt het schriftelijke bedankje.
Vier vmbo 1-klassen luisteren ademloos naar de dankwoorden. De leerlingen zitten in een groot lokaal op de eerste verdieping van de Uddelse locatie van de Jacobus Fruytier scholengemeenschap.
”Onze jongens”
Halverwege december zat de groep scholieren ook bij elkaar. Toen klommen zíj in de pen om voor de militairen in het Aziatische land een kaart te schrijven. Het idee voor de actie kwam van docent Van Manen. „Hoe kunnen we als school iets voor anderen betekenen? Die vraag kwam afgelopen najaar ineens in me op. Al snel kwam ik uit bij militairen. Ik vind dat er meer aandacht moet zijn voor ”onze jongens” die met gevaar voor eigen leven in conflictgebieden werken. Die betrokkenheid voel ik waarschijnlijk omdat mijn zwager een aantal jaren bij het Korps Mariniers heeft gezeten.”
Van Manen vroeg de Militaire Post Organisatie in Utrecht begin december of het mogelijk is om kaarten naar Nederlandse troepen in het buitenland te sturen. Naar Afghanistan was een optie. Daar zitten ruim 150 Nederlanders in een militair kamp nabij de stad Mazar-e-Sharif, in het noorden van het land.
Alle eersteklassers uit Uddel deden mee met de actie. Ook een paar oudere scholieren sloten zich aan. Zo waren er genoeg kaarten om iedere militair een kerstgroet te sturen.
Lievelingssnoep
Voordat de kaarten op de post gingen, bekeek Van Manen enkele exemplaren. „Ik heb er een paar gefotografeerd”, vertelt ze terwijl ze de bewuste foto’s op haar computer opzoekt. „Bedankt voor het werk dat jullie doen voor deze wereld. Openbaring 22:21 – De genade van onzen Heere Jezus Christus zij met u allen. Amen”, staat er op een van de kaarten. „Drop is mijn lievelingssnoep. Missen jullie dat?” vraagt een leerling uit Nunspeet. Een klasgenoot wenst: „Ik hoop dat er nooit meer oorlog is.” De kaarten reisden halverwege december naar Afghanistan.
„Dat we vorige week een pakket met kaarten en cadeautjes terugkregen, was een volslagen verrassing”
24 december 2018. Op het Instagramaccount van de Koninklijke Landmacht verschijnt het volgende bericht: „Bedankt voor de mooie kerstkaarten, scholengemeenschap @jacobusfruytiersg! Onze #militairen in #afghanistan nemen ze vanavond in ontvangst! #dankjewel #kerstgedachte.” Van Manen: „Zo’n publiek bedankje was prachtig. Meer hadden we niet verwacht. Dat we vorige week een pakket met kaarten en cadeautjes terugkregen, was een volslagen verrassing.”
Een voor een houdt Van Manen de kaarten uit Afghanistan omhoog. „Sandra”, leest ze voor. Een vinger schiet omhoog. Een van de aanwezige docenten brengt de ansicht naar de leerlinge. Zo gaan er honderd exemplaren door de zaal. „Een deel van de militairen was met Kerst niet op de basis. Die konden dus geen reactie sturen”, legt Van Manen uit. Voor degenen zonder kaart zijn er cadeautjes meegestuurd. De leerlingen kunnen kiezen uit gummen, een PopSocket –een handgreep voor op je telefoon–, een doosje potloden en nog veel meer hebbedingetjes in legerkleuren.
Elseline Westerbroek (13) heeft een kaart van kapitein Ruud gekregen. „Dankjewel voor je mooie, lieve kaartje”, staat erop. De vmbo’er reageert: „Heel bijzonder. Fijn dat wij de militairen die daar in oorlog zitten een hart onder de riem hebben kunnen steken. Ik zou niet graag met hen willen ruilen”, reageert de vmbo’er.
Scherpschutter
„Geachte militair, gezegende kerstdagen en een gelukkig nieuw jaar. Bedankt voor het werk dat je/u nu doet in Afghanistan. Bijbelteksten die u moet lezen: Romeinen 6 en Johannes 3:16. Groeten”, schreef Frans Janse in december op zijn kaart. „Het waren gedeelten die ik recent hoorde en die ik erg mooi vond. Heel wonderlijk dat mijn post is terechtgekomen bij een militair, een scherpschutter, die het begreep”, reageert de 12-jarige leerling nu. Op de kaart die hij terugkreeg, staat: „We krijgen hier niet vaak post, dus dat maakt jouw kaartje extra speciaal. Ik heb de Bijbelteksten gelezen. Je hebt naar mijn mening de belangrijkste aangereikt: Johannes 3:16. Ook heb je de moeilijkste opgeschreven: Romeinen 6. Bedankt voor de herinnering dat ook ik dit nooit mag vergeten. Ik ben Willem, een sniper bij de commando’s. Hier in Afghanistan hebben we een goede tijd met elkaar. Wel worden we elke dag met geweld geconfronteerd. Hopelijk mogen ze ook hier ooit vrede ervaren. Jouw gebed kunnen zij zeker goed gebruiken.”
Van Manen noemt de actie een groot succes. „Het was een kleine moeite, maar als je ziet hoe groot de waardering is: wauw”, blikt ze terug. „Het is zeker voor herhaling vatbaar. En dan ook voor andere groepen. Eenzame ouderen of dak- en thuislozen bijvoorbeeld.”