Voor Stelwagen, vader van twee kinderen, lijdt het geen twijfel dat hij daadwerkelijk de jongste notaris van het land is. „Het is nagegaan in het register van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie.” Zo’n zeven jaar werkte de Elspeter al als kandidaat-notaris bij notariskantoor Ridderhof in Vaassen.
Bij de rechtbank in Arnhem werd hij vorige week beëdigd. Die ceremonie duurde zo’n twintig minuten. Naast collega’s waren ook familieleden, onder wie zijn ouders, van de partij. Vader van de jonge notaris is de hervormde emeritus predikant ds. C. Stelwagen uit Damwoude. Jan Stelwagen: „Het verzoek tot benoeming gaat via het ministerie van Veiligheid en Justitie. Je moet bijvoorbeeld een ondernemingsplan indienen. De benoeming gaat per koninklijk besluit. De rechter in Arnhem vertelde dat het ambt van notaris veel van je als persoon vraagt. Je moet onpartijdig zijn en de regels naleven. Ik heb de eed afgelegd. Die heeft voor mij zeer zeker een toegevoegde waarde. Ik vond de eedaflegging een heel waardig moment, dat me persoonlijk raakte.”
Wat boeit u in het ambt van notaris?
„Op cruciale momenten in het leven van mensen kun je iets betekenen. Bijvoorbeeld als ze een huis kopen, nalatenschap regelen of een testament opmaken. Mensen moeten soms best ingewikkelde keuzes maken. Als notaris help je hen. Je bent onafhankelijk, neutraal en geeft de grenzen van de wet aan.”
Een notaris zit veel met zijn neus in wetsteksten?
„Ik kan me voorstellen dat mensen denken dat ik een saai beroep heb. Toch is dat niet zo. Natuurlijk moet ik veranderingen in wetgeving bijhouden. Zo kan ik mensen het beste adviseren. Mooi is dat ik door persoonlijke contacten een band met klanten opbouw.”
Binnen het notariaat kwam meer marktwerking?
„Ja. Vroeger wachtte een notaris tot het grint van de oprijlaan knerpte en een klant zich meldde. Nu moet je actief klanten werven. Daarom ben ik bijvoorbeeld goed zichtbaar op internet.”
Welke kwesties spelen nu binnen het notariaat?
„Onder meer wijzigingen in het huwelijksvermogensrecht. Denk aan aanpassingen op het terrein van gemeenschap van goederen. Ook het aanvaarden van nalatenschap door erfgenamen is ontwikkeling. Nu kan het voorkomen dat een erfgenaam een negatief nalatenschap krijgt. Dan wordt hij met een schuld opgezadeld.”
Richt u zich op klanten in reformatorische kring?
„Niet speciaal. Ons kantoor bestaat 200 jaar en staat in een lange traditie. We richten ons onder meer op onroerend goed en familierecht.”
Wetgeving op het terrein van familierecht strijdt steeds vaker met Bijbelse uitgangspunten. Denk aan de toelaatbaarheid van diverse samenlevingsvormen. Zit daar voor u als christen een spanningsveld?
Stelwagen, verbonden aan de hervormde gemeente van Elspeet: „Wat zal ik zeggen? Als christen heb ik een mening over deze ontwikkelingen. Maar ik dien als notaris de wet uit te voeren. Zonder aanzien des persoons. Stel dat er bij de erfenisverdeling onenigheid is. Ik kan dan proberen de zaak in goede banen te leiden.”
Voelt u als notaris ongemak dat u te maken hebt met familierecht dat botst met de Bijbel?
Stelwagen zucht. „Laat ik dit onbesproken laten. Ik moet als notaris onpartijdigheid uitstralen.”